Coronavirus

Italiens læger kæmper en krig - nu viser de situationen frem, så verden forstår alvoren

Sky News har som de eneste fået lov til at komme helt ind i epicenteret af coronasmitten i Italien - Papa Giovanni XXII-hospitalet i Bergamo.

Gangene er fyldt med senge med mænd og kvinder, der kæmper for deres liv.

Patienterne hiver efter vejret, tager sig til brystet og må sætte deres lid til at respiratorerne kan fylde deres lunger med livgivende ilt.

Den britiske tv-station Sky News har som de eneste fået lov til at komme helt ind i epicenteret af den coronasmitte, der lige nu hærger i Norditalien og truer med at få landets sundhedssystem til at kollapse.

Knokler i døgndrift

På Papa Giovanni XXII-hospitalet i Bergamo kæmper de ansatte en krig for at holde liv i de mange coronasmittede, som dagligt bliver indlagt.

En krig, de lige nu taber.

Bergamo er den by i Italien, der er hårdest ramt. Og det mærkes tydeligt på Papa Giovanni XXII-hospitalet, der et af Europas mest moderne.

Venteværelserne er forvandlet til sengeafdelinger, hvor lyden af pumpende respiratorer og monotont bippende overvågningsmaskiner blander sig med de ansattes fortvivlede, højlydte kommunikation.

Sender en advarsel

Det ligner en intensivafdeling, men det er det ikke – det er skadestuen, hvor folk med symptomer på covid-19 kommer ind.

Intensivafdelingen er allerede overfyldt, og der er ingen tid at spilde. Derfor begynder læger og sygeplejersker behandlingen af patienterne, så snart de er ankommet til skadestuen.

Bystyret i Bergamo har, for første gang siden epidemien brød ud i Italien, inviteret pressen inden for på dødens hospital.

De ønsker, at verden skal se, hvor alvorlig situationen er.

- Luk helt ned for jeres lande nu, så I ikke kommer i den her situation, som er meget, meget svær at klare, siger anæstesilægen Lorenzo Grazioli til Sky News.

- Jeg har aldrig været så stresset i hele mit liv, og jeg er vant til at arbejde under pres og træffe svære beslutninger. Men når man når hertil, indser man, at det ikke er nok. Vi gør vores bedste, men det er ikke sikkert, det er nok.

Vi betaler prisen

Der findes ingen undskyldning for, at omverdenen ikke vidste bedre, fastslår Grazioli.

- Det gjorde vi ikke, og det betaler vi prisen for nu.

De alvorligt syge patienter er udstyret med en form for ilthætte, der omslutter deres hoved. De hjælper med at stabilisere lufttrykket i patienternes lunger.

Overlæge på sygehuset i Bergamo Roberto Cosentini understreger, at covid-19 ikke kan sammenlignes med en almindelig influenza:

- Det er en alvorlig lungebetændelse, og det er en kæmpe belastning for ethvert sundhedssystem, fordi vi hver dag får mellem 50 og 60 patienter ind med en lungebetændelse, der er så alvorlig, at de har brug for store mængder ilt.

- Så vi har været nødt til at reorganisere og tilpasse os, så vi nu har et hospital med intensivafdeling på alle tre etager, siger Roberto Cosentini til Sky News.