Coronavirus

Danskere fanget på krydstogtskib - har kurs mod Italien

Flere passagerer er testet positive for coronavirus, men danskerne ombord kan ikke komme af. Nu har de kurs mod Italien.

Flere danskere er strandet ombord på krydstogtskibet Costa Luminosa, hvor en stribe passagerer er blevet testet positive for coronavirus, efter skibet sejlede fra Florida 24. februar.

Det drejer sig om 50 danskere, oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

En af dem er Fernando Oberreuter, der er afsted sammen med sin kone.

- Allerede da vi sejlede fra Cayman Islands 29. februar, blev en mand taget af skibet og kørt på hospitalet, hvor han døde. Det har senere vist sig, at han var smittet med coronavirus, siger han til TV 2.

Smittede passagerer hentet i hver havn

Derefter er passager efter passager blevet smittet og har forladt skibet med ambulancer.

- Det samme skete i Peru, hvor der ventede tre-fire ambulancer, som tog imod passagerer, der var ramt af coronavirus. Selv her i Marseille kom der ambulancer og kørte folk væk, siger Fernando Oberreuter.

Tre passagerer, der blev hentet af skibet i Cayman Islands og Peru, er testet positive for coronavirus. Den afdøde er en 68-årig mand, skriver USA Today.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi har fået lov at sejle ud af Fort Lauderdale for to uger siden, velvidende at der var smitte ombord, siger Fernando Oberreuter.

Krydstogtskibet ligger netop nu til kaj i Marseille i Frankrig efter at være blevet afvist ved både Tenerife og Malaga. Senere i dag sejler skibet mod Norditalien, hvor passagererne skal afskibes.

Flere af de danske passagerer har forsøgt at komme af skibet i Marseille for at komme hjem, men uden held. I stedet vil skibet ifølge USA Today ankomme til enten Savona eller Napoli i Italien i løbet af fredagen. Og det bekymrer Fernando Oberreuter.

- Italien er det land, der er hårdest ramt, og der døde over 400 mennesker på én dag forleden, så jeg er bestemt ikke fortrøstningsfuld ved at tage til Italien, siger han.

Danskere strandet på flere skibe

Det samme siger danskere på et andet krydstogtskib, der venter uden for Marseille.

Ole Thisted og hans kone Grete er fanget ombord på Costa Pacifia sammen med omtrent 15 andre danskere. Der er så vidt vides ingen personer ombord, der er smittet med coronavirus, og det er nu 11 dage siden, krydstogtskibet sejlede fra Maceió i Brasilien.

Marseille har afvist at lade dem komme i havn, og derfor sejler de i stedet mod Genova i Italien fredag aften.

- Det er vi bestemt ikke glade for, siger Ole Thisted til TV 2.​

Udenrigsministeriet blev først klar over deres situation, da Ole Thisted ringede til dem fredag morgen. Derfor ved han endnu ikke, hvordan de skal komme hjem til Danmark.

- De fleste lande har jo lukket deres grænser, og så er vi strandet her. Men jeg vil nødig opholde mig i Italien i mere end fem minutter, siger han.

Ole Thisted og hans kone Grete er fanget ombord på Costa Pacifia sammen med omtrent 15 andre danskere.

Flere coronadødsfald end Kina

Italien er nu det land i verden, der har flest registrerede dødsfald på grund af coronavirussen.

Den rekord satte støvlelandet torsdag, da antallet af coronarelaterede dødsfald steg til i alt 3405. I Kina er der officielt 3245 døde som følge af pandemien.

Specielt den nordlige del af Italien er hårdt ramt. Her er situationen lige nu så alvorlig, at militæret må flytte de døde med militærkøretøjer. Samtidig er krematorierne i den norditalienske by presset til det yderste og må køre i døgndrift for at kunne følge med.

Alene i Bergamo har 93 mennesker onsdag mistet livet som følge af coronavirussen, oplyser avisen Corriere della Sera.

Den italienske regering har siden 10. marts indført udgangsforbud over hele landet i et forsøg på at stoppe spredningen af virussen. Udgangsforbuddet varer til 3. april, men det kan ske, det bliver forlænget, sagde premierminister Giuseppe Conte torsdag.

Costa Luminosa sejler under italiensk flag, men ifølge USA Today er spørgsmålet nu, om skibet kan komme i havn i Italien, da landets havne er omfattet af den norditalienske lockdown

Danskere strandet i udlandet

I Danmark anbefalede Udenrigsministeriet allerede i sidste uge danskere i udlandet at komme hjem.

Men aflyste fly og lande, der er lukket ned, har betydet, at mange af dem er strandede.

Derfor arbejder Udenrigsministeriet nu på at få danskerne hjem.

- Jeg kan godt forså frustrationen hos de danskere, der er ombord, og deres pårørende, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

Udenrigsministeriet er i kontakt med de franske myndigheder for at se, om danskerne kan komme fra borde og hjem fra Marseille, men det ser svært ud. Derfor er man også i tæt dialog med rejsearrangøren og den danske ambassade i Rom, da skibet efter planen sejler videre til Italien fredag.

- Det er en uhyre kompliceret situation, men vi gør alt, hvad vi kan, for at finde en løsning, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

I aftes kom to fly med danskere hjem fra Marokko, mens Udenrigsministeriet stadig arbejder på at få danskere hjem fra Tunesien og Mauritius.

Alle borgere, der kommer hjem fra en rejse i udlandet, opfordres kraftigt til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomsten, sagde myndighederne på et pressemøde torsdag.