Udland

Covid-19 i Rusland: Boghvede-barometret står på storm

Officielt har Rusland usædvanligt få corona-smittede. Alligevel har myndighederne nu indført en række drastiske foranstaltninger.

Der går et spøgelse gennem Rusland i de her dage.

Spøgelset kan iagttages i supermarkeder og fødevareforretninger.

Det er blevet dokumenteret i utallige Facebook, VKontakte og Telegraph-konti.

Scenerne ligner til forveksling dem, vi også kender fra det øvrige Europa: nemlig gabende tomme hylder - hylder, der ellers er forbeholdt russernes foretrukne spise, gretjka, boghvede.

En epidemi som den, verden oplever for øjeblikket, får på mange måder mennesker og nationer til at træde i karakter. Fortæl mig, hvad du hamstrer, og jeg skal fortælle dig, hvem du er!

I Tyskland og Holland er toiletpapir nummer et på listen over, hvad indbyggerne absolut ikke vil undvære, når dommedag indtræffer. I USA er det ammunition til pistoler, geværer og rifler.

I Rusland er det boghvede.

Som under tidligere kriser er boghvedehylderne i Rusland et udtryk for befolkningens tillid til fremtiden og myndighederne.

Er der rigeligt med gretja, som russerne spiser kogt tilsat salt og måske med lidt smør til alle former for kødretter eller bare on the rocks, så er alt roligt. Er der langt mellem poserne, står barometret på storm. Rusland har nu over 200 smittede og kunne i torsdags melde om sit første covid-19-relaterede dødsfald.

Efter at tilsyneladende at have ligget i læ af corona-katastrofen i nabolandet Kina og eksplosionen af smitte i Europa, er epidemien nu ved at indhente Rusland.

Netop i de her dage har myndighederne derfor travlt med at berolige russerne, samtidig med at nye, drastiske tiltag bliver annonceret nærmest time for time.

Regeringen har udpeget et såkaldt corona-koordinationsråd, som ”på daglig basis vil tage de nødvendige beslutninger for hurtigt at modvirke spredningen og de negative effekter i Rusland”, som det hedder i et tweet fra ministerpræsident Misjustin i dag.

Det handler om at holde spøgelset fra døren - gretjka-spøgelset!

Rettidig omhu eller forkerte tal?

Den dag i dag er det officielle antal smittede i det kæmpemæssige land stadig påfaldende beskedent. Så beskedent, at mange har sat spørgsmålstegn ved, om det nu også kan være rigtigt. Med et par hundrede smittede ud af en befolkning på over 140 millioner og med en lang landegrænse mod Kina, så er det ikke så underligt, at nogle er kommet på den tanke.

Det uafhængige nyhedssite Medusa stillede allerede for to uger siden spørgsmålet, om russerne bare havde været forudseende og udvist rettidig omhu, da myndighederne 23. januar lukkede grænsen til Kina, og antallet af smittede officielt stadigvæk kun udgjorde et par stykker.

Jeg tror, coronasmitten kom til os fra Kina for længe siden

Valentin Kovalov, russisk ekspert i luftvejssygdomme

Det kan også tænkes, at russerne har været gode til at opspore de smittede, der måtte være kommet ind i landet, foreslår Medusa. Eller at antallet at registrerede coronavirustilfælde er voldsomt undervurderet, blandt andet fordi mange smittede ikke har opsøgt sygehusvæsenet.

En russisk ekspert i luftvejssygdomme, som nyhedssitet har talt med, vurderede allerede dengang i starten af marts, at det reelle tal var meget højere.

- Jeg tror, coronasmitten kom til os fra Kina for længe siden, men vi kender ikke noget til de tilfælde, fordi sygdommen for det meste bare opleves som enhver anden luftvejssygdom, og folk bare bliver helbredt af sig selv, lød forklaringen fra Valentin Kovalov.

Medusa-journalisterne nævnte også endnu en mulig forklaring, nemlig at der kan være fejl i de test, som de russiske sundhedsmyndigheder får lavet.

De bliver nemlig alle foretaget centralt på et laboratorium i Novosibirsk i Sibirien, hvor man ifølge Medusa benytter sig af en testprocedure, som afviger fra den, andre lande bruger. En test, der har vist sig ikke at være 100 procent pålidelig.

Mistillid

Som sagt er supermarkedernes boghvede-afdeling en fintfølende indikator for, om befolkningen stoler på, hvad myndighederne fortæller.

Alle taler om det. ”Åh, det er Tjernobyl om igen”

Anna Filipova, freelancejournalist

Ifølge New York Times-korrespondent i Moskva Anton Troianovski er der blandt russerne en udbredt tro på, at der er langt flere smittede end officielt angivet. Mange husker Tjernobyl-atomulykken, hvor myndighederne fra starten forsøgte at skjule det sande omfang.

- Alle taler om det. "Åh, det er Tjernobyl om igen”, forklarer den 26-årige freelancejournalist Anna Filipova til avisens udsendte.

- Vi ved, at myndighederne vil lyve igen, og at vi ikke vil få sandheden at vide, så vi føler os fortabte. Måske undervurderer de det, måske overvurderer de det, ingen aner noget.

Skulle myndighederne tidligere på måneden have troet, at de kunne ride corona-stormen af, så er det slut nu. Erkendelsen af, at der skal tages drastiske midler i brug, er for længst nået ind til magthaverne i Kreml.

Undtagelsestilstand

Listen er omfattende.

I løbet af et bare et par døgn har myndighederne i Moskva indført en lang række foranstaltninger, som er mindst lige så drastiske som det, man har set i andre europæiske lande.

Der er udråbt alarmberedskab i alle landets 85 regioner. Forsamlinger på mere end 50 personer er forbudt. Ældre mennesker opfordres til at blive indendøre. Skoler, museer og teatre er lukket, og folk opfordres til at arbejde hjemmefra. Indtil første maj er der adgang forbudt for udlændinge. Alle landegrænser er lukket. Den store Sjeremetjevo-lufthavn uden for Moskva har indstillet driften af to af sine terminaler, og der er strenge karantænebestemmelser for dem, der vender hjem.

I et forsøg på at afskrække folk fra at blæse på karantænereglerne har Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, pralet med, at byens tusindvis af overvågningskameraer, der er forsynet med den seneste teknologi til ansigtsgenkendelse, allerede har afsløret mere end 200 mennesker, som ikke efterlevede reglerne.

Avisen Moskovskij Komsomolets kan dog fortælle, at ikke alle mener, der bliver slået hårdt nok ned på den slags:

- De skulle ikke have 150 mennesker i hjemmekarantæne, men have sendt dem på hospitalet - hver med en politimand, så de ikke kunne undslippe, lød det fra en bruger på de sociale medier.

Corona-hospital på vej

Mens antallet af corona-smittede på bare et døgn er steget med 50 procent, gør myndighederne deres bedste for at forsikre russerne om, at man er forberedt på det værste.

- Over 55.000 senge står klar på isolationsafdelinger med over 12.000 intensivpladser. Der er over 40.000 respiratorer og masser af medicin og beskyttelsesudstyr, hedder det i et tweet fra den russiske regering.

Også på en mark uden for Moskva er man ved at gøre klar til en nødsituation.

Gravemaskiner er allerede i gang med at bygge et helt nyt hospital fra grunden med 500 sengepladser til corona-patienter.

Også studerende, soldater og indsatte i de russiske fængsler er blevet inddraget i beredskabet. De skal nemlig være med til at fremstille ansigtsmasker og andet beskyttelsesudstyr, fortæller den russiske mediekoncern RBC news.

Efter flere ugers tøven har de russiske myndigheder nu travlt med at demonstrere handlekraft og forsøge at dæmme op for smitten. Det handler om tillid, om at bevare roen og om at holde gretjka-spøgelset fra døren, og her er der stadig lang vej igen.

Russerne tager deres forholdsregler. Det samme gør i øvrigt præsident Vladimir Putin. I over en måned har det været fast kutyme, at besøgende bliver tjekket med en temperaturscanner, inden de får lov at møde præsidenten.