Coronavirus

WHO til Afrika: - Vågn op

Afrika bør forvente det værste og tage ved lære af smittespredningen i andre lande, mener chef for Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Coronavirussen er nu blevet bekræftet i størstedelen af de 54 afrikanske lande, og i flere af landene har virussen krævet sine ofre.

I alt 16 personer er døde som følge af covid-19, der er sygdommen, som smitte med coronavirussen udvikler. Seks af dødsofrene var fra Egypten, seks fra Algeriet, to fra Marokko, en fra Sudan og en fra Burkina Faso.

Alligevel synes lederne på kontinentet at hvile på laurbærrene. Det mener generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i hvert fald.

Han har derfor et klart opråb til landene i Afrika: De skal skride til handling. Nu.

- Afrika må vågne op. Mit kontinent må vågne op, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der selv kommer fra Etiopien, ifølge BBC.

Han mener, at kontinentet bør lære af, hvordan virussen har spredt sig med stor hastighed i store dele af verden, i stedet for at glæde sig over det foreløbig lille antal af smittetilfælde i forhold til andre kontinenter.

- Vi må forvente det værste

Indtil videre er 640 personer blevet testet positive for coronavirus.

Flere sundhedseksperter har advaret om, at de allerede overbelastede sundhedssystemer i Afrika hurtigt vil drukne, hvis virusudbruddet får fat. De fleste afrikanske lande har ikke kapaciteten til at dæmme op imod det. Det gælder særligt i de overbefolkede byområder.

- WHO's anbefalinger er faktisk, at store forsamlinger bør undgås, og at vi bør gøre alt, hvad vi kan, for at undgå at det udvikler sig yderligere. Vi må forvente det værste, sagde WHO-chefen under en nyhedskonference i Genève.

Lande har taget ved lære

Og noget tyder på, at nogle af de afrikanske ledere har spidset ører.

Myndighederne i Sudan, hvor der er registreret to smittetilfælde, tager ingen chancer og har lukket havne, grænseovergange og lufthavne for at begrænse smitten, har talsmand for det sudanesiske suverænitetsråd, Mohamed Al-Faki Suleiman, sagt under et pressemøde ifølge CNN.

Rådet har også erklæret medicinsk nødsituation og nedsat et udvalg, der skal forhindre spredningen af coronavirus i landet.

Også Egypten, som er det afrikanske land, der har noteret flest bekræftede antal smittede med sine 210 tilfælde, har taget valget om indstille alle fly fra tirsdag.

Også skoler og universiteter har stænget dørene for i minimum to uger i et forsøg på at bremse virusudbruddet.