Coronavirus

Ung og sund spanier advarer, efter han blev smittet: - Jeg er et af de mærkelige eksempler

36-årige Eduardo Hernández fra Spanien er et eksempel på, at coronavirus ikke kun går ud over ældre mennesker og folk, der i forvejen er syge.

- Jeg er et af de mærkelige eksempler, fortæller Eduardo Hernández fra sit sengeleje på et hospital i Madrid.

Han dyrker masser af sport, crossfit. Ryger ikke. Drikker ikke. Og ifølge ham selv er han nærmest aldrig syg. Han har et helbred som et egetræ, som han udtrykker det.

Alligevel er han nu indlagt med en dobbeltsidet lungebetændelse og har problemer med at trække vejret.

Han blev testet positiv for coronavirus og ønsker nu at komme med et opråb til andre unge, som tror, at sygdommen ikke vil ramme dem.

- Vi føler os usårlige, men det her er ikke en hvilken som helst influenza. Det her er seriøst alvorligt, og i løbet af fem dage kan du være indlagt, siger den 36-årige spanier fra Madrid til det spanske dagblad El Mundo.

Og Eduardo Hernández ved det. I søndags blev han indlagt på universitetshospitalet Gregorio Marañon, der er blevet et centrum i Spanien i kampen mod coronavirussen.

Her ligger han omgivet af andre alvorligt syge. De fleste er ældre, men der er også en del mellem 30 og 45 år.

- Der er folk, der undervurderer coronavirussen, eller som ikke tager karantænen særligt alvorligt - heller ikke de forholdsregler til beskyttelse, vi alle bør følge, mener Eduardo Hernández, der tilføjer, at mange siger, at det bare er en let forkølelse, som hurtigt er overstået.

Men at være ung og rask er altså ingen garanti.

Sundhedsekspert: Det rammer også sunde og raske

Foreløbig er tallene ikke bearbejdet, så de spanske sundhedsmyndigheder har ikke et endeligt overblik over aldrene på de afdøde. Men Fernando Simón, der er chef for Spaniens særlige koordinationscenter for sundhedskriser og nødsituationer, er ikke i tvivl.

Der kan komme tilfælde af dødsfald, hvor der ikke er tale om personer fra den såkaldte risikogruppe - altså ældre eller mennesker med kroniske sygdomme, forklarede han forleden på et pressemøde.

De bliver mest ramt, men det betyder ikke, at andre aldersgrupper går fri, lyder det:

- Nogle mennesker fra andre aldersgrupper kan have svære symptomer. Nogle patienter kan gå meget hurtigt fra en moderat alvorlig situation til en meget alvorlig situation, sagde han.

Død politimand

Onsdag døde 37-årige Pedro Alamede så i Madrid. Et eksempel på en ung og rask mand, der ifølge det spanske dagblad ABC ikke havde nogen forudgående sygdomshistorie.

Den unge politimand og far til en femårig pige er endnu en af de mindst 776 mennesker, der foreløbig er døde i Spanien efter at være blevet smittet med coronavirus. Alamede havde været indlagt nogle dage på et hospital i Madrid.

I en pressemeddelelse udtrykker Alamedes fagforening medfølelse og støtte til politimandens familie, samtidig med at de beder den spanske befolkning om at gøre alt, hvad de kan, for at bekæmpe spredningen af den farlige smitte.

Fagforeningen opfordrer spanierne til at "følge de foranstaltninger, regeringen har indført, for at forsøge at tackle denne hidtil usete trussel".

Og fra hospitalssengen har Eduardo Hernández præcis det samme budskab - ikke mindst til unge mennesker: De skal have respekt for coronavirussen.

– Mit tilfælde bør være en øjenåbner. Det her rammer ikke kun de ældre, lyder det fra Hernández, der håber at kunne blive udskrevet i løbet af en uges tid.

Han ønsker ikke at skabe unødig frygt, men blot at mane til besindighed, siger han - især hos de unge.