Mange dødsfald på plejehjem i Spanien: - De dør som fluer, siger datter til offer

De spanske sundhedsmyndigheder får hård kritik for deres håndtering af coronavirus-udbrud på landets plejehjem.

Mange beboere på plejehjem rundt omkring i Spanien er nu døde som følge af coronavirussen.

I alt rapporteres der om mindst 79 dødsfald på 13 forskellige hjem, skriver avisen El Español. Det tal skal dog tages med forbehold, fordi der blandt andet ikke er blevet taget prøver på alle døde, selv om de havde symptomer.

Værst ramt er plejehjemmet Monte Hermoso i Madrid. Her er flere end 70 mennesker konstateret smittet med den nye coronavirus - både ansatte og især mange af de ældre, der bor på stedet.

Foreløbig er 17 ældre døde. Først døde en, så nogle enkelte. Og i løbet af 48 timer voksede dødstallet voldsomt.

"De dør som fluer"

En af de døde er Juan Cumia, der blev 87 år. Hans datter, Yolanda Cumia, mener, at situationen på plejehjemmet er ude af kontrol og rejser nu en hård kritik.

- De dør som fluer, siger hun.

Hun blev ringet op klokken halv et om natten med beskeden om sin fars død. Hun frøs til is, fortæller hun dagbladet El Pais.

Hendes far var en af dem på plejehjemmet, der havde det bedste helbred, siger hun.

Fysisk var han i god form. Dyrkede sport, havde aldrig røget, og hver tirsdag tog han væk fra plejehjemmet for at spise på restauranten Asador Gaztelu med sine venner i det østlige Madrid.

På grund af situationen med corona-epidemien må pårørende ikke besøge deres kære på plejehjemmene, men Yolanda Cumia fik hver dag et opkald, hvor personalet fortalte, hvordan hendes far havde det.

Og alt var godt, indtil han pludselig blev syg og døde.

Ingen masker og handsker

Ifølge Yolanda Cumia var der ingen beskyttelse på plejehjemmet. Ingen masker eller handsker, og der var kun plejere til stede til at tage sig af de ældre, da hjemmet ikke råder over hverken sygeplejersker eller læger.

- De ansatte har forsøgt at ringe til sundhedsvæsnet, eller hvem det nu var, men de ville ikke indlægge de gamle, fordi de ikke havde tegn på at være smittede, siger Yolanda Cumia i et interview med den baskiske tv-station EITB.

Hendes opfattelse af situationen på plejehjemmet bliver bekræftet af Ana Ruiz, hvis mor er en af de andre beboere, som har mistet livet.

Hendes mor, Ana Maria Artola på 86 år, fik høj feber i weekenden. Helt hen til tirsdag blev de formodede smittede ikke isoleret på plejehjemmet, der har plads til 130 beboere.

Ana Ruiz fortæller, at personalet forsøgte at få hendes mor indlagt, men blev afvist af hospitalet, fordi moderen ikke levede op til kriterierne.

Yolanda Cumia er rasende på sundhedsmyndighederne, som hun beskylder for at have ladet plejehjemmet i stikken.

- Selvfølgelig har plejehjemmet gjort en masse forkert, men i sidste ende kan de ikke håndtere 130 beboere midt i et corona-udbrud, hvor også mange ansatte er smittet, siger hun indigneret i et direkte interview med den baskiske tv-station EITB.

Plejehjemmets ledelse er tavs

Spansk TVE (svarende til DR i Danmark, red.) har forgæves forsøgt at få en kommentar fra plejehjemmets ledelse.

Den eneste i plejesektoren, der har ønsket at udtale sig om sagen, er den private virksomhed Amavir.

Firmaet driver 21 plejehjem forskellige steder i Spanien, og har for nuværende konstateret otte dødsfald, fire smittede og fire med symptomer, uden de er blevet testet.

Firmaets kommunikationsdirektør siger, at plejehjemssektoren igennem lang tid har forsøgt at råbe myndighederne op uden held. Om manglende beskyttelsesudstyr og andre relevante remedier i tilfælde af et corona-udbruddet.

– Jeg håber, at regionerne og regeringen nu er klar over situationen. De har efterladt os i stikken, siger Roberto Rodríguez til El Pais

Men den politisk ansvarlige for sundhedsområdet i Madrid-regionen, Enrique Ruiz Escudero, afviser, at myndighederne har kendt til problemerne med coronasmitten i plejesektoren.

Flere plejehjem ramt af udbrud

På plejehjemmet Monte Hermoso har de nu fået både beskyttelsesudstyr og respiratorer. Dødsfaldene på plejehjemmene er meldt til politiet.

Ifølge den spanske avis El Español er der lige nu udbrud af coronavirus på mindst 13 plejehjem.

Et af dem ligger i kommunen Alcorcón, hvor lederen af plejehjemmet kritiserer de spanske myndigheder for ikke at hjælpe.

– Al den snak om, at de ældre er de mest sårbare, og så bliver vi alligevel efterladt uden hjælp, siger lederen til avisen El Diario.

På hendes plejehjem er der lige nu 20 ældre i isolation, men de mangler udstyr til at tage prøver og til at beskytte sig mod smitte.

I alt er over 17.000 mennesker konstateret smittet med den nye coronavirus i Spanien - over 800 er døde. Det er det hårdest ramte land i verden efter Italien, Kina og Iran.