Coronavirus

Her køres de døde ud af Bergamo i Italien - krematoriet kan ikke følge med

Situationen i Norditalien er nu så alvorlig, at militæret må flytte de døde med militærkøretøjer. Bedemændene er syge, og krematoriet er overbelastet.

Nær kirkegården i den norditalienske by Bergamo udspillede der sig i aftes scener, der mest af alt minder om en krigs- eller katastrofefilm.

Bergamos krematorium kører på fuld kapacitet 24 timer i døgnet

Giorgio Gori, borgmester i Bergamo

En lang kolonne af militærkøretøjer holdt i kø for at tage coronavirussens dødsofre om bord. I alt cirka 60 døde, skriver den lokale avis L'eco de Bergamo.

Ifølge avisen har lighuset i Bergamo ikke kapacitet til at opbevare de døde i længere tid. Byens krematorium kører allerede på maksimal kapacitet 24 timer i døgnet, og der kommer hele tiden flere lig.

Situationen i byen har været så alvorlig, at det har været nødvendigt at opbevare de afdøde i Ognissanti-kirken, der ligger ved byens kirkegård.

For at løse problemet bliver de afdøde nu brændt i andre byer, hvor krematorierne har ledig kapacitet.

Ifølge de officielle tal mistede 93 mennesker livet på grund af coronavirus i Bergamo i går, onsdag, skriver avisen Corriere della Sera, men ifølge byens borgmester Giorgio Gori er tallet formentlig endnu højere, fordi folk med symptomer dør så hurtigt, at myndighederne ikke kan nå at teste alle for virus.

- Bergamos krematorium kører på fuld kapacitet 24 timer i døgnet og kan kremere 25 døde, siger Giorgio Gori til Corriere della Sera.

- Det er klart, at det ikke kunne overkomme dødstallene fra de seneste få dage, siger han.

Bedemændene er syge

Derfor kunne byens borgere i aftes se militæret køre de døde ud af byen, mens de sad indespærret i deres lejligheder.

Flere optog det på video.

Nogle af byens indbyggere er også vrede - som for eksempel Gabriele Marconi, der skriver på Twitter, at byen ikke har fået den nødvendige hjælp.

Hun bringer også en videooptagelse af militærkøretøjerne.

Ifølge borgmester Giorgio Gori er byens bedemænd, der håndterede en stor el af de døde i begyndelsen af epidemien, ikke længere i stand til at hjælpe.

Flere af dem holder lukket, fordi de ansatte er blevet syge, fortæller borgmesteren.

Billeder på sociale medier viser også stor travlhed de steder, hvor bedemændene stadig arbejder.

I resten af Italien er situationen også alvorlig.

Den 18. marts var der registreret 35.713 tilfælde af coronavirus - mellem den 17. og 18. marts steg dødstallet med 475 til 2.978.

Ifølge de seneste tal er 14.363 mennesker indlagt med sygdommen, heraf 2.257 på intensiv-afdelinger, en stigning på 197 mellem den 17. og 18. marts.

Bergamo er den by i Italien, der er hårdest ramt. Her er registreret 4.305 smittede, skriver Corriere della Sera.

Lyn-analyse

Billedet af lastbilerne er blevet delt af rigtig mange af dem, jeg kender i Italien. Det er et chokbillede - især hernede.

Italienere har normalt meget rituelle begravelser, hvor alle er med. En begravelse er en en stor begivenhed i de små samfund, og det er nu blevet taget fra dem.

De har ikke længere mulighed for at dele sorgen og sige ordentligt farvel til deres mødre, fædre, søstre og brødre - eller dem de kender fra byen.

Hele Italien føler med dem, for der er ikke nogen i Bergamo, der ikke kender nogen der er døde.

Byens borgmester har nu skrevet et takkebrev til de omkringliggende byer, der hjælper med at brænde de døde.

- I dette tragiske øjeblik er jeres samarbejde og nærhed prisværdig, skriver borgmesteren.

- Vores kirkegård lider forfærdeligt under problemet. Flertallet af familierne vælger at kremere deres afdøde, og som konsekvens heraf er bystyret og det selskab, der driver krematoriet, i en situation, hvor vi ikke kan løse den dramatiske situation, der er opstået, selv hvis vi arbejder uophørligt, skriver Giorgio Gori.