På kort tid er Venedig blevet ramt af to skæbnesvangre begivenheder
Venedig har været ved at drukne i turister. Men nu er der pludselig alt for få.
Den italienske by Venedig med kanaler og gondoler er traditionelt et af verdens mest besøgte turiststeder.
For bare et år siden havde byen så mange turister, at lokale indbyggere demonstrerede i gaderne mod de mange krydstogtskibe, der hver dag i sommerhalvåret bragte 32.000 endagsturister til byen.
Men siden har ulykkerne regnet ned over Venedig.
Først voldsomme oversvømmelser i november, der satte Venedigs pladser under vand.
Og nu coronavirus, der har fået den italienske regering til at give folk besked på at blive hjemme.
En opfordring, som turisterne tilsyneladende har taget til sig.
Så nu står Venedig med et nyt problem: I stedet for en overflod af turister er der nu for få.
Tidligere diskuterede Venedigs indbyggere og politikere, hvordan man kunne forhindre, at byen blev kvalt i turister.
I 2017 meddelte den italienske regering, at de allerstørste krydstogtskibe fremover ville få forbud mod at sejle ind i Canal Grande. De enorme krydstogtskibe tårnede sig op over Venedigs gamle paladser, når de lagde til kaj.
Året efter indførte bystyret tælleapparater, så man kunne styre tilstrømningen til nogle af byens snævre gader.
Entre for besøgende
I år var det så planen, at de mange endagsturister skulle begynde at betale entre for at besøge Venedig. Tanken er, at det skal koste 10 euro, hvis man tilbringer en dag i byen uden at overnatte der.
Byens viceborgmester, Simone Venturini, har forklaret ideen med, at det ikke er rimeligt, at det kun er de fastboende, der skal betale for ting som for eksempel renovation.
- Turisterne skal give et bidrag, der gør det muligt for bystyret at mindske den byrde, som vi nu lægger på de fastboendes skuldre, sagde hun til CNN sidste år.
Fastboende bliver der nemlig stadig færre af, samtidig med at antallet af turister eksploderer. Indbyggertallet, der for 50 år siden var på 150.000 mennesker, er nu nede på 53.000.
Vandet stod rekordhøjt
I november blev byen ramt af voldsomme oversvømmelser, hvor vandet stod 187 centimeter over daglig vande, da det var højest. Det satte store dele af den lavtliggende kanalby under vand og gav store skader på både historiske bygninger og kunstskatte.
- Det er 50 år siden, vandet sidst steg så meget, men folk er nervøse for, om det nu kommer til at ske oftere og oftere, rapporterede TV 2’s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, dengang fra den oversvømmede by.
Og turisterne reagerede promte ved at afbestille 30 procent af alle bookinger for den kommende måned.
Karneval blev afbrudt
Det berømte karneval i Venedig i februar skulle så være den begivenhed, der igen bragte turisterne tilbage til Venedig. Og alt tegnede godt, da 95 procent af byens hoteller var belagt. Men så kom coronasmitten til Norditalien – og til Venedig.
De regionale myndigheder i Veneto-regionen, der er et af de hårdest ramte områder i Italien, beordrede karnevallet afbrudt før tid som led i de skrappe foranstaltninger for at bremse smittespredningen.
Siden har byen været lukket ned. Barer, hoteller og restauranter er lukket på ubestemt tid, og de tog, fly og skibe, der skulle bringe turisterne til byen, er aflyst.
Og nu er turisttallet styrtdykket igen.
Hotel Gabrielli
Formanden for foreningen af Venedigs hoteller, Claudio Scarpa, vurderer, at man allerede har mistet indtægter for en milliard euro for i år, beretter tv-stationen ABC.
Et af foreningens medlemmer er Francesca Perkhofer, der driver Hotel Gabrielli.
Og det hotel fortæller hele historien.
Efter oversvømmelserne i november besluttede familien at lukke hotellet i et år for at få repareret vandskaderne.
Men nu ligger renoveringen stille på grund af coronasmitten.
- Alle vores gæster ved godt, at vi ikke åbner igen foreløbig. Men jeg tror fortsat på, at turismen i Venedig har en fremtid, siger hun til The Guardian.
Om der ligefrem bliver behov for tælleapperater foreløbig for at begrænse turiststrømmen - det er så en anden sag.