Kina og USA skændes om coronavirus: Er den kinesisk eller ej?

Kinesiske diplomater, embedsmænd og medier forsøger at ændre på den gængse sandhed: At coronasmitten opstod i den kinesiske by Wuhan.

Mandag omtalte den amerikanske præsident, Donald Trump, udbruddet af coronavirus som ”den kinesiske virus”.

Dermed satte han yderligere gang i propagandakrigen mellem Kina og resten af verden om, hvem der har ansvaret for pandemiens opstĂĄen.

Den kinesiske regering reagerede vredt pĂĄ Trumps sprogbrug.

- Nogle amerikanske politikere forsøger at stigmatisere Kina, hvilket er noget, som Kina fordømmer på det stærkeste. Vi opfordrer USA til at stoppe denne afskyelige praksis. Vi er meget vrede, svarede det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Geng Shuang, tirsdag ifølge den statsejede, kinesiske tv-station CGTN.

Den internationale sundhedsorganisation WHO har flere gange advaret mod at omtale coronavirus som ”den kinesiske virus” eller ”Wuhan-virus”, fordi det kan virke stødende for kinesere.

Alligevel bliver begge udtryk brugt, ikke mindst i den amerikanske offentlige debat. Og ikke mindst af Trump.

Var det i Wuhan?

Striden om ord dækker over en større strid mellem de to lande – nemlig en propagandakrig om, hvorvidt man kan være sikker på, at coronavirus opstod på dyremarkedet i den kinesiske by Wuhan, sådan som den gængse forklaring lyder.

Både i Kina og i USA florerer der konspirationsteorier om, at der kan være tale om en menneskeskabt virus, som modparten har spredt – enten ved et uheld eller med vilje.

Allerede i januar lancerede en af Donald Trumps politiske støtter, den republikanske senator Tom Cotton, den teori, at der kunne være tale om et udslip fra Kinas mest avancerede forskningslaboratorium for studier i bakterier, der ligger i Wuhan.

- Værre end Tjernobyl, kaldte han det ifølge Business Insider.

Amerikansk militær

Siden har Kina svaret igen og har spekuleret i, at coronavirus kunne være bragt til Wuhan af det amerikanske militær.

- Det er muligvis den amerikanske hær, der har bragt epidemien til Wuhan. Vær åbne! Offentliggør jeres data! USA skylder os en forklaring, skrev en anden talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, på Twitter i sidste uge.

Teorien om den amerikanske hærs rolle er efter alt at dømme opstået, fordi flere hundrede amerikanske idrætsfolk fra den amerikanske hær deltog i Military World Games i Wuhan i oktober, skriver CNN. De kunne – lyder teorien – have bragt smitten med sig.

På sociale medier i Kina bliver skylden dog ofte lagt på ”det amerikanske militær” uden yderligere forklaring.

En skarp advarsel

Det kinesiske udenrigsministeriums kritik af Donald Trump blev ikke vel modtaget i Washington. Det amerikanske udenrigsministerium indkaldte i sidste uge den kinesiske ambassadør i USA og tildelte ham en ”skarp” advarsel.

Mandag havde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, ogsĂĄ en vred telefonsamtale med den kinesiske topdiplomat Yang Jiechi, skriver Kinas statslige tv-station CCTV.

Her udtrykte Mike Pompeo sin ”skarpe afstandtagen” over for de kinesiske påstande, men den kinesiske diplomat omvendt udtrykte sin afstandtagen over for det, som han kaldte amerikanske forsøg på at ”tilsvine og fornærme” den kinesiske indsats mod coronasmitten.

21 nye tilfælde

Kina glæder sig nu over, at man tilsyneladende er ovre det værste, når det gælder spredningen af coronavirus.

Tirsdag har Kina kun registreret 21 nye smittetilfælde, hvilket til sammenligning er mindre end det halve af dagens nye tilfælde i Danmark. Det viser den verdensomspændende optælling af smittetilfælde på Worldometer.

Kinesiske statsmedier skriver, at omverdenen kan lære meget af den måde, som Kina har bekæmpet spredningen – og at Kina ikke får den anerkendelse, man fortjener for sin indsats.

Da den kinesiske leder Xi Jinping for en uge siden besøgte Wuhan, slog han fast, at den kinesiske indsats havde købt resten af verden ”værdifuld tid” til at forberede sig på smittespredningen, skriver den britiske avis The Guardian.

Et globalt fænomen

Kinesiske medier har flere gange fremført den teori, at selv om det første smittetilfælde blev fundet i Wuhan, så betyder det ikke nødvendigvis, at coronavirus er opstået i Kina:

- Epidemien blev først opdaget i Kina, men det betyder ikke nødvendigvis, at den stammer fra Kina. WHO har mange gange slået fast, at covid-19 er et globalt fænomen, hvis kilde stadig ikke er slået fast, skriver eksempelvis det kinesiske nyhedsbureau Xinhua i en ledende artikel.

Et budskab, der bliver gentaget af kinesiske diplomater verden rundt. Her den kinesiske ambassadør i Sydafrika:

Et professionelt stykke arbejde

Derfor reagerer Kina med vrede, når en så magtfuld international figur som den amerikanske præsident insisterer på at kalde coronavirus for en ”kinesisk virus”, efter han oprindeligt havde rost den kinesiske indsats mod smitten.

- De arbejder meget hårdt, og jeg synes de gør et meget professionelt stykke arbejde, sagde Donald Trump ifølge Huffington Post om kineserne 7. februar.

Dækkede over udbruddet

Men siden har Trump-regeringen skærpet kritikken af Kina markant.

I sidste uge sagde USA nationale sikkerhedsrådgiver Robert O´Brian eksempelvis, at Kina ”i stedet for at gøre det bedst mulige, valgte at dække over udbruddet i Wuhan”. Det skriver avisen USA Today.

Og kineserne tager ikke kritikken uden at svare igen:

- At bruge racistiske og fremmedfjendske ord i et forsøg på at kaste skylden for smitteudbruddet på andre lande, afslører blot politikeres uansvarlighed og inkompetence, skriver Xinhua i dagens leder.