Coronavirus

Dansk par kan ikke komme hjem: - Flybilletterne smuldrer mellem fingrene på os

Udenrigsministeren oplyser til TV 2, at ministeriet arbejder på at sende danske diplomater til Sydamerika.

Fredag 13. marts lød opfordringen kort og kontant til alle danskere uden for landets grænser: Kom hjem.

Afsenderen var Udenrigsministeriet og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Og årsagen var klar.

Grænser, lufthavne og banegårde overalt i verden risikerede at lukke for at begrænse smitten af coronavirussen SARS CoV-2 og sygdommen covid-19.

Siden gik det stærkt, og nu sidder parret Jeanet Stecher Høgh på 27 år og Daniel Holm Pedersen på 25 år strandet i Perus hovedstad, Lima, i Sydamerika:

- Vi vil bare gerne hjem. Men vi kan ikke. Heller ikke hvis vi gør det for egen regning, siger Daniel Holm Pedersen.

Tomme supermarkeder og udgangsforbud

Perus præsident, Martin Vizcarra, lukkede nemlig alle grænser tirsdag og suspenderede samtidig al trafik med internationale passagerer via luft, vand og vej.

Vi føler os lavest i hierarkiet. Vi må ingenting

Jeanet Stecher Høgh, sygeplejerske

Det til trods for, at der ifølge myndighederne til dato kun er registreret 117 smittede med covid-19 i landet. Men Martin Vizcarra har beordret militæret på gaden for at holde styr på restriktionerne og begrænse smitten, fortæller det danske par.

- Der er udgangsforbud for alle. Vi snakkede med nogle andre gæster, der prøvede at sætte sig ud på gaden. Men de blev passet op af militæret og bedt om at gå tilbage. Vi må kun gå ud for at gå i supermarkedet eller på apoteket, siger Daniel Holm Pedersen.

Jeanet Stecher Høgh supplerer:

- Vi føler os lavest i hierarkiet. Vi bliver ikke taget hånd om. Hotellerne bliver lukket ned, og så kan vi turister bare være der. Vi må ingenting, siger hun.

Parret fortæller, at supermarkederne i øvrigt er tomme, selv om de er på størrelse med store varehuse som i Danmark.

Har forsøgt at komme hjem

Daniel Holm Pedersen blev færdiguddannet civilingeniør i januar, og da Jeanet Stecher Høgh kunne tage fri fra sit arbejde som sygeplejerske på akutafdelingen på Odense Universitetshospital, valgte parret at tage på ferie 4. februar.

Flybilletterne smuldrer mellem fingrene på os. Billetterne blev simpelthen revet væk

Daniel Holm Pedersen, civilingeniør

De skulle have været hjemme 7. april, men siden Udenrigsministeriet kom med sin opfordring fredag, har de forsøgt at komme hjem.

Det har blandt andet betydet, at de har måtte aflyse deres tur til Galapagosøerne og afbryde turen til Inkabyen Machu Picchu, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Men indtil videre til ingen nytte.

For selv om de fik et fly ud af landet den kommende fredag, blev det aflyst ligeså hurtigt, som det blev booket.

- Flybilletterne smuldrer mellem fingrene på os. Billetterne blev simpelthen revet væk. Vi skulle have været gennem Canada, men alt er lukket, siger Daniel Holm Pedersen.

Udenrigsministeriet: – Danskere vil strande

Parret fortæller, at de i første omgang blev rådet af deres forsikringsselskab til at blive. Men at de ret hurtigt fandt ud af, at landet var ved at lukke ned, og at de skulle hjem.

Siden har de været i kontakt med deres forsikring, Udenrigsministeriet og den danske ambassade. Men indtil videre uden held.

Direktøren for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, fortalte på et pressemøde tirsdag aften, at netop Latinamerika er en udfordring.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Derfor arbejdes der på løsninger. Men det er uundgåeligt, at danskere vil strande ude i verden, lod han forstå.

- Der er danskere, der vil strande ude i verden. De skal finde et godt sted at være. Så finder vi en måde at få jer hjem på, når det her er overstået, sagde Erik Brøgger Rasmussen.

Og udsigten til flere uger eller måneder ufrivilligt ophold i Peru er ikke ligefrem tiltalende for det danske par.

- Problemet er også, at vi grundet de tomme supermarkeder er afhængige af maden på hotellet. Og det er en buffet. Det er uhygiejnisk, og særligt de ældre på hotellet er nervøse. De isolerer sig, siger Jeanet Stecher Høgh.

Minister: - Hold af diplomater på vej

Indtil videre har parret fået besked på at blive på hotellet i 15 dage. De benytter blandt andet tiden til at se Netflix, læse og lave lidt motion på værelset.

Parret fortæller, at de er medlem af en gruppe på Facebook, hvor der lige nu er 70 danskere, der har tilkendegivet, at de befinder sig i Peru.

I et skriftligt svar til TV 2 skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag aften, at han fuldt ud forstår danskernes bekymringer, men at situationen i netop Sydamerika er "særligt kompliceret", fordi Danmark ikke har ambassader i de berørte lande.

Men der arbejdes på en løsning og der er nedsat en særlig task force til at hjælpe de berørte, lyder det.

- Jeg kan selvsagt ikke garantere noget. Men der arbejdes aktivt. (...) Vi arbejder helt konkret på at sende et udrykkerhold af danske diplomater til regionen for at assistere danskerne derude bedst muligt, skriver ministeren.

Samtidig fortæller han, at han onsdag har haft møder med udenrigsministrene i både Peru og Ecuador, og at mulighederne for at holde lufthavne åbne og sikre adgang til kommercielle fly undersøges.