Bernie Sanders har ikke længere nogen realistisk mulighed for at vinde nomineringen. Så hvorfor klø på, mens nationen står midt i en sundhedskrise?

- Tre USA-analytikere gør status: Nu er Sanders svag favorit.

Sådan lød det fra TV 2s præsidentvalgpanel den 13. februar. Selvsamme panel pointerede heldigvis også, at det eneste sikre var, ”at intet er sikkert”.

Det sidste viste sig i den grad at være tilfældet. Fem uger senere er billedet et ganske andet: Bernie Sanders er brændt sammen, og Joe Biden kører stensikkert derudaf. Nomineringen kan skues i horisonten.

Bidens favoritstatus blev i nat igen slået fast. Her bøllebankede Biden endnu engang Bernie, Igen på en tirsdag, hvilket efterhånden er ved at udvikle sig til en fast tradition i disse primærvalg.

De gentagne omgange med store prygl til den tidligere frontløber retter fokus mod det helt store spørgsmål: Hvornår sætter Bernie Sanders partiets - og i yderste instans måske også nationens - interesser højere end sine egne og dropper ud af kapløbet?

Bye bye Bernie?

I sidste uge blev Bernie Sanders også bøllebanket. Sanders tabte endda stater som Washington, som han havde vundet kæmpestort for fire år siden. Forventningen var derfor, at senatoren ville tage den logiske konsekvens og smide håndklædet i ringen, og derefter gøre sit for at samle Det Demokratiske Parti i kampen mod præsident Trump.

Det blev ikke tilfældet.

Sanders holdt en pressekonference, hvor han annoncerede, at han havde tænkt sig at klø på, og deltog dernæst i en tv-debat, som han heller ikke fik det store ud af.

Måske tog senatoren en tur til i primærvalgkampen ud fra devisen 'alle gode gange tre' – men resultatet blev altså det samme: Bøllebank til Bernie.

Senatorens kampagnefolk har nu meldt ud, at Sanders - endnu engang - vil gøre status over sin valgkamp. Endnu en ting, der efterhånden er ved at blive en tradition: Sanders får bank om tirsdagen, hvorefter han overvejer sin politiske fremtid om onsdagen.

Nu er det endnu mere afgjort

Godt nok er Joe Bidens føring ikke så stor, at det for Sanders er matematisk umuligt at vinde nomineringen. Hvis Bernie Sanders vinder mindst 60 procent af de delegerede, der er i spil endnu, vinder han nomineringen.

Selv som sproglig student vil man nok kunne se, at det kræver et mirakel, sådan som styrkeforholdet er mellem de to kandidater lige nu. Det er nemmere at sælge sand i Sahara end at se et realistisk scenarie for sig, hvor Bernie Sanders vinder nomineringen. Som en af netmediet FiveThirtyEights datajournalister opsummerede nattens resultater: ”Det var allerede afgjort, men nu er det endnu mere afgjort.”

Corona-perspektivet

Man kan selvfølgelig heller ikke komme udenom det sundhedsmæssige aspekt i disse covid-19-tider.

Delstat efter delstat udskyder i disse uger primærvalg. Delstaterne mener ikke, at det er forsvarligt at afholde primærvalg.

Når nu Sanders alligevel er håbløst bagud, må man derfor stille spørgsmålet, hvorfor senatoren ikke siger ”sundhed først” og dropper ud?

Alternativet er potentielt at forlænge en primærvalgsproces, der er så godt som afgjort. Det samme gælder selvsagt også for Tulsi Gabbard, der af uransagelige årsager også hænger på.

Dét er der i sidste instans kun én mand, der får noget godt ud af: Den mand er Donald Trump.

Medmindre Bernie Sanders er masochist, og godt kan lide at tabe, er det svært at få øje på, hvorfor senatoren skulle køre på. Nationen befinder sig midt i en sundhedskrise, kritikken af den siddende præsident er krads, og slaget om demokraternes nominering er så godt som afgjort.

Substans-spørgsmålet

Sanders kan selvfølgelig slå på, at der er noget meget større på spil end simpel valgmatematik, nemlig en kamp om Det Demokratiske Partis politiske platform. Med andre ord: Politisk substans.

Men også der må man erkende, at de demokratiske vælgere i disse uger klokkeklart fravælger Sanders' politiske profil, og at mange af senatorens mærkesager – eksempelvis på sundhedsområdet og med hensyn til immigrationspolitikken - heller ikke er populær i den brede befolkning.

I det lys er det – set med det demokratiske etablissements øjne – mere hensigtsmæssigt, at Bernie dropper ud og hopper ombord på Biden-bussen.

Bernie og Biden-bussen

Men det betyder selvsagt ikke, at Sanders - der som bekendt kun er medlem af Det Demokratiske Parti hvert fjerde år, når der er præsidentvalg - retter sig efter elitens ønsker.

Skulle Sanders ikke droppe ud inden længe, vil han gøre sig sårbar for angreb om, at senatoren de facto er ude i et egotrip i disse uger og sætter personlige interesser højere end partiets. Onde tunger vil endda tilføje ordet 'igen', da Sanders stod i et lignende scenarie for fire år siden mod Hillary Clinton og valgte at køre på.

Skulle det igen blive tilfældet, kan det ramme mere end bare Det Demokratiske Partis helbred. Det kan ramme hele nationens på grund af corona-pandemien.