Coronavirus

EU lukker - næsten - sine ydre grænser i kampen mod coronavirus

Reglerne for at rejse til EU bliver strammet for alle lande uden for Europa.

EU's stats- og regeringschefer er på et møde tirsdag aften blevet enige om at forbyde ikke-nødvendige rejser til EU i 30 dage.

Forbuddet gælder borgere fra alle lande udenfor EU, undtagen Norge, Schweiz, Island, Liechtenstein og Storbritannien.

EU-præsident Charles Michel bekræfter beslutningen på et pressemøde, efter at EU's stats- og regeringschefer har holdt et møde på videokonference.

Beslutningen er begrundet med, at man vil forsøge at bremse spredningen af coronavirus, som i ugevis har haft et godt tag i Europa.

Og den bliver taget samtidig med, at flere EU-medlemslande i dag har strammet deres forholdsregler overfor smittespredningen.

Udover Danmark, som i dag har offentliggjort et forbud mod forsamlinger på mere end ti personer og lukning af de fleste butikker, har Belgien i dag indført udgangsforbud.

Forbuddet, der kommer til at gælde i selve EU’s hovedstad Bruxelles, skal gælde de næste tre tre uger. Det meddeler premierminister Sophie Wilmès ifølge nyhedsbureauet dpa. Der vil kun gøres undtagelser for absolut nødvendige ærinder, siger hun.

Det indre marked

På tirsdagens møde havde EU-landene også en svær diskussion om de interne grænser, efter at en del EU-lande har indført restriktioner. Det fortæller EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- Det var en intens diskussion. Det stod klart, at vi skal passe meget på vores indre marked. Det er det vigtigste instrument, vi har i vores økonomi, og det er af største betydning, at vi holder det indre marked åbent, siger hun.

Endnu et medlemsland, nemlig Sverige, har i dag besluttet at lukke grænsen for at bremse spredningen af coronavirus. Beslutningen gælder fra og med torsdag i foreløbig 30 dage, meddeler den svenske regering.

En tsunami i Europa

På dagens videokonference advarede Italiens premierminister, Giuseppe Conte, ifølge en regeringskilde sine kolleger i de øvrige EU-lande om, at coronavirus forårsager en "socioøkonomisk tsunami" i hele Europa.

Han advarede om, at intet EU-land vil være uberørt af denne "tsunami" og opfordrede til økonomisk hjælp.

Et længe planlagt topmøde i Bruxelles i næste uge bliver holdt som videokonference. Det blev landene enige om tirsdag.