Coronavirus

Britisk plan mod coronavirus kunne have kostet 250.000 liv

Storbritannien ændrer tilgang til coronaudbruddet - nu skal der langt skrappere tiltag i brug.

Premierminister Boris Johnson præsenterede mandag den britiske regerings opdaterede strategi i kampen mod det igangværende udbrud af coronavirus.

På et pressemøde forklarede Johnson, at uden drastiske handlinger kan antallet af smittede blive fordoblet hver femte dag i Storbritannien.

- Nu er det tid til, at alle stopper med ikke-nødvendig kontakt med andre, lød det fra premierministeren.

Regeringen beder alle med symptomer blive hjemme i isolation - også hvis nogen i ens husholdning udviser symptomer.

Derudover opfordres alle briter nu til at undgå offentlige forsamlinger, herunder at holde sig fra pubber, klubber og teatre, og folk skal arbejde hjemmefra, i det omfang det er muligt. Ældre over 70 år og gravide rådes til at undgå kontakt med andre for at forhindre smittespredning.

Det er en radikal ændring end den hidtidige tilgang til coronasmitten fra briternes side, og det er der måske en god grund til.

En rapport fra forskerne, der rådgiver den britiske regering, fastslår mandag aften, at den hidtidige strategi "formentlig vil resultere i hundredtusindvis af dødsfald og sundhedssystemer (særligt intensivafdelinger), som vil blive belastet mange gange over deres kapacitet".

Fra 250.000 til få tusinde døde?

Mere præcist anslår forskergruppen fra Imperial College London ifølge Sky News, at op mod 250.000 briter ville være afgået ved døden under coronaudbruddet med den hidtidige afbødningstrategi. I stedet overgår man nu til en "undertrykkelsesstrategi".

  • Afbødning har ikke til hensigt at stoppe spredningen af sygdommen. Der er en underliggende accept af, at mange vil blive syge. Tiltag i denne strategi inkluderer øget fokus på hygiejne, en vis begrænsning i social kontakt med andre og isolation af personer med symptomer. Formålet med strategien er at sprede smitten ud over en længere periode, så sundhedsvæsnet har bedre mulighed for at følge med. Målet er også at købe tid, til der findes mere effektive behandlinger og på sigt en vaccine.
  • Undertrykkelse har til hensigt så vidt muligt at bremse epidemien - og undertrykke virussen. Det anses, at en blødere tilgang ikke virker, og at der skal mere drastiske tiltag i brug. Det betyder blandt andet store restriktioner i bevægelsesfriheden, langt flere test, øget brug af isolation og i ekstreme tilfælde at sikkerhedstjenester håndhæver tiltagene.

Forskerne mener, at strammere kontrol kan begrænse antallet af coronarelaterede dødsfald i Storbritannien til nogle tusinde, skriver The Sun.

Men det er nødvendigt, at de mere vidtrækkende tiltag fortsætter, indtil der er en vaccine klar, og at dette meget vel kan vare 12 til 18 måneder. Ellers vil virussen bare blusse op igen, når foranstaltningerne ophæves.

- Målet er ikke at sænke farten på smitten, men faktisk at vende epidemien. I stedet for at tale om hundredtusindvis af døde, taler vi om forhåbentligt titusindvis. Og måske bare et par tusinde, afhængig af hvor tidligt vi reagerer, siger professor Neil Ferguson ifølge The Sun.

Massivt behov for intensivbehandling

Mandagens nye anbefalinger fra de britiske forskere kommer, efter nye data fra Italien har vist, at belastningen af sundhedsvæsnet har været større end frygtet, skriver The Guardian.

Forskerne anslår, at 4,4 procent af smittetilfældene vil kræve hospitalsindlæggelse, at 30 procent af de indlagte vil kræve intensivbehandling, og at omkring halvdelen af disse vil dø.

- Ved en ukontrolleret epidemi forudser vi, at kapaciteten på intensivbehandling vil blive nået så tidligt som den anden uge i april, og at en mulig top på behovet for sengepladser på intensiv vil være over 30 gange større end den maksimale forsyning, lyder det i mandagens rapport.

Storbritannien har ifølge de seneste tal registreret over 1500 smittetilfælde med sygdommen covid-19 og 56 dødsfald.

Fra flere sider har der lydt kritik af briternes afslappede tilgang til virusudbruddet, hvor der så sent som i weekenden eksempelvis var tusindvis af mennesker samlet til badmintonturneringen All England.

Først fredag formiddag blev al elitefodbold i Storbritannien aflyst på grund af coronavirussen, og der er hverken lukkede skoler, daginstitutioner eller restriktioner på den offentlige trafik i Storbritannien, som man eksempelvis ser det i Danmark.