Coronavirus

Tyskland lukker det offentlige liv ned: - Vi gør, som videnskaben anbefaler, siger Merkel

Forbundskansler Angela Merkel: Kultur, sport, barer og legepladser skal lukke for at begrænse coronasmitte.

Tyskland indfører nu skrappe retningslinjer for at begrænse coronasmitten, og lukker en lang række steder med offentlig adgang, hvor mange mennesker mødes.

Det gælder for eksempel barer, teatre, koncertsale, museer, biografer, udstillinger, kasinoer, bordeller og legepladser.

Alle former for sportsudøvelse, som svømmehaller og fitnesscentre, skal lukke ned, fortalt den tyske forbundskansler Angela Merkel mandag på et pressemøde. Her oplæste hun regeringens lange, officielle liste over alle de typer af virksomhed, der nu skal lukke.

- Jo bedre vi er til at overholde disse regler, jo hurtigere kommer vi gennem denne fase, sagde Angela Merkel på pressemødet.

Det er et drastisk indgreb, vurderer TV 2s korrespondent i Tyskland Uffe Dreesen:

- Nu bremser Tyskland op, og det ligner en hård opbremsning. Det er hele det offentlige liv, der lukker ned, og det sker straks. Så snart de enkelte delstater har omsat det til konkrete bestemmelser, siger Uffe Dreesen.

Tyskland indfører nu skrappe retningslinjer for at begrænse coronasmitten.

Dagligvarebutikker må holde åbent

Listen over de ensartede regler for hele Tyskland har Angela Merkels forbundsregering i dag aftalt med regeringscheferne i de 16 tyske delstater.

Her har man samtidigt aftalt, hvilke institutioner i det tyske samfund, der skal have lov til at holde helt eller delvist åbent:

Det gælder dagligvarebutikker som supermarkeder, apoteker, banker, postkontorer, frisører og tankstationer, der stadig må holde åbent. Men der bliver stillet en række krav til disse forretninger med hensyn til hygiejne, adgangskontrol og regler, der skal undgå, at folk står i kø i forretningerne.

Også alle sundhedsfaciliteter skal forblive åbne og overholde skærpede krav til hygiejnen.

Restauranter kun om dagen

Restauranter og cafeterier får også lov til at forblive åbne, men de skal opfylde en række krav til hygiejne og stor afstand mellem bordene – og de skal lukke senest klokken 18.

Endelig accepterer de tyske myndigheder, at der må afholdes ”et mindre antal” møder og gudstjenester i kirker, synagoger og lignende.

- Disse forholdsregler er fastlagt efter grundig overvejelse. Vi gør det, som videnskaben anbefaler os at gøre, sagde Angela Merkel.

Skoler er lukkede

I forvejen har regeringen allerede i sidste uge beordret de tyske skoler lukket, ligesom landet har indført grænsekontrol mod Danmark, Østrig, Frankrig, Schweiz og Luxembourg. Her er rejsende blevet afvist, hvis det ikke blev vurderet, at de havde en god grund til at rejse ind i Tyskland.

Flere andre lande i Europa, herunder Danmark, har indført lignende tiltag.

Mandag er status, at 6672 mennesker i Tyskland er bekræftet smittet. Af dem har 14 mistet livet, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.