USA VALG

Coronavirus dominerede valgdebat mellem Sanders og Biden

De to kandidater blev blandt andet spurgt ind til, hvad de personligt gør for at undgå at blive smittet. Det havde de tre løsninger på.

Med et albuestød - ikke et håndtryk - indledte Bernie Sanders og Joe Biden en tv-debat i et tomt CNN-studie natten til mandag.

De lagde ud med at være 28 håbefulde demokrater, men nu er de to tilbage i scenelyset: En senator fra Vermont og Barack Obamas tidligere vicepræsident kæmper i en krisetid om at blive Det Demokratiske Partis præsidentkandidat.

Debatten var i høj grad farvet af, at også USA står midt i den globale coronapandemi, og de to kandidater gjorde begge deres yderste for at fremhæve, at der skal en anden slags lederskab til for at få USA igennem krisen.

- Uanset om jeg bliver præsident eller ej, skal vi som det første lukke munden på den nuværende præsident (Trump, red.). Han underminerer læger og sundhedsfaglige eksperter, som prøver at hjælpe det amerikanske folk, lød det fra Bernie Sanders, som mente, at det er fuldstændig uacceptabelt, at Donald Trump "ævler løs med ikke-rigtige informationer, som forvirrer den brede befolkning".

I krig mod corona

Mens Bernie Sanders angreb den siddende præsident, havde Joe Biden mere travlt med at iscenesætte sig selv som en handlekraftig leder:

- Dette (indsatsen mod corona, red.) er som en krig. I en krig gør du alt, hvad du kan for at tage hånd om dine borgere, sagde han.

Lyn-analyse

Bernie Sanders havde brug for et mirakel – og det fik han ikke. Sanders havde en god debat, men problemet var, at der var en forhåndsfortælling om, hvorvidt Biden ville brænde sammen i nat. Det gjorde han ikke, hvorved dynamikken ikke grundlæggende har forandret sig. Men det skyldes altså i høj grad, at forventningerne til Biden var så lave. Den største historie er nok egentlig, hvor lidt Biden gik efter Trump og gjorde for at appellere til Sanders og hans vælgere.

Til spørgsmålet om, hvad han ville gøre, hvis han stod i Donald Trumps situation lige nu, henviste den tidligere vicepræsident til den indsats, som han og Barack Obama stod i spidsen for under ebolaudbruddet i Vestafrika i 2014, som spredte sig til USA.

- Jeg ville samle de bedste sundhedsfaglige eksperter i Det hvide Hus' situationsrum for hurtigt at finde løsninger på, hvordan vi bedst kommer gennem krisen, lød det fra Joe Biden.

Ikke overraskende krydsede de to kandidater klinger på spørgsmålet om Bernie Sanders' Medicare for All-plan, som vil sikre alle amerikanere gratis sundhedsforsikring. Vermont-senatoren mente ikke overraskende, at planen ville have været gavnlig i en krise som denne.

Men Medicare for All er ikke, hvad USA har brug for under coronakrisen, var svaret fra Joe Biden.

- Folk leder efter løsninger, ikke en revolution. De har brug for hjælp til at løse den konkrete situation, de står i lige nu.

Lyn-analyse

Forventningen var, at Joe Biden ville bruge meget krudt på at gå efter præsident Trump. USA befinder sig midt i en krisesituation, og der har i ugevis været krads kritik af præsidentens håndtering og negligering af coronavirussen. Med andre ord var debatten en oplagt mulighed for den tidligere vicepræsident til at vise sig som den suveræne statsmand. Den mulighed lod Biden ligge. Præsident Trump kom dermed overraskende uskadt ud af nattens debat. Præsidenten må være en glad mand. Jo længere tid, Biden og Bernie bruger på at kæmpe med hinanden fremfor mod Trump, vil det være til Trumps fordel.

Håndsprit med overalt

CNN's ordstyrere brugte også debatten til spørge de to kandidater ind til, hvad de selv gør for at undgå at blive smittet med coronavirus. Joe Biden er 77 år, mens Bernie Sanders er 78 år med et hjerteanfald sidste år i bagagen. Dermed er de altså begge i en højrisikogruppe.

Begge holder nu virtuelle vælgermøder på nettet, giver ingen håndtryk og de bruger håndsprit, håndsprit, håndsprit.

- Jeg har den med mig overalt, den er ude i min taske lige nu. Jeg har ikke styr på, hvor mange gange om dagen, jeg bruger den, lød det fra Joe Biden.

Trods flere uenigheder undervejs i debatten, især i forhold til finansieringen af Bernie Sanders' gratis sundhedsforsikring, var de to kandidater enige om rigtig meget. Fra scenen i Washington D.C. lovede de da også, at de ikke bare vil støtte hinanden, men tilmed at føre valgkamp for den, som vinder det demokratiske primærvalg.

Mens de to demokratiske præsidentkandidater debatterede i Washington D.C, kom det frem, at den amerikanske sundhedsmyndighed CDC, der i grove træk svarer til Sundhedsstyrelsen herhjemme, nu fraråder forsamlinger med over 50 mennesker de næste otte uger.

Med de nye anbefalinger kan de kommende primærvalg reelt set være i fare for overhovedet at blive afholdt til tiden, da flere end 50 personer højst sandsynligt vil forsamles ved valgstederne. Delstaterne Georgia og Louisiana har foreløbig valgt at flytte deres primærvalg fra marts og tættere på sommermånederne.

De næste fire valg skal efter planen afholdes i Arizona, Illinois, Florida og Ohio på tirsdag, hvor der i alt er 577 delegerede på spil. Her er der indtil videre ingen meldinger om at udskyde valghandlingen.