USA VALG

Amerikanske sundhedsmyndigheder strammer grebet - og det truer demokraternes primærvalg

To delstater har udskudt deres primærvalg på grund af coronavirus, og presset vil stige, for at andre følger trop, mener USA-analytiker.

En ny anbefaling fra den amerikanske sundhedsmyndighed CDC truer nu en række af demokraternes primærvalg henover foråret.

CDC fraråder nemlig alle forsamlinger på mere end 50 personer de næste otte uger.

- Arrangører (både grupper og enkeltpersoner) bør aflyse eller udskyde begivenheder, som kræver personligt fremmøde, lyder det blandt andet.

- Arrangementerne bør kun gennemføres, hvis de kan leve op til de fastsatte retningslinjer for beskyttelse af den sårbare del af befolkningen og håndhygiejne, ligesom det skal være muligt at holde ordentlig afstand. Hvis det er muligt, bør arrangører afholde events digitalt.

Anbefalingerne rammer dog ikke den daglige drift af skoler og højere uddannelsesintitutioner, ligesom butikker også stadig gerne må holde åbent.

Debat om corona

Eftersom flere end 50 personer må forventes at samle sig ved de tusindvis af valgsteder, som på tirsdag åbner i henholdsvis Arizona, Florida, Illinois og Ohio, ligger der nu et pres på de forskellige staters guvernører samt de lokale partikontorer for at træffe en beslutning om, hvorvidt det er sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre valghandlingen.

Det er præsidentkandidaterne også bevidste om.

Natten til mandag mødtes Vermont-senatoren Bernie Sanders i direkte tv-duel mod den tidligere vicepræsident og nuværende frontløber i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, i Washington D.C.

Ikke overraskende var bekæmpelsen af den globale coronapandemi det punkt, som de to kandidater brugte det meste af natten på at diskutere.

Staternes dilemma

Efter debatten fortalte Bernie Sanders CNN, at han sagtens forstår det dilemma, de enkelte delstater må stå i lige nu.

- Valgdatoerne er meget, meget vigtige. Dem skal vi ikke gøre til en vane at pille ved, lød det fra senatoren, som dog opfordrede de lokale aktører til at følge sundhedsmyndighedernes anvisninger.

- Jeg håber, at guvernørerne lytter til sundhedseksperterne, og hvad de siger er jo, at vi ikke vil se samlinger på flere end 50 mennesker. Jeg tænker især på de ældre mennesker, som arbejder som valgtilforordnede og registrerer de fremmødte vælgere. Giver det mening at udsætte dem for noget? Nej, det er jeg ikke sikker på, det gør.

Politisk genklang

Samtalen om de potentielle udskydelser er noget, der bliver spekuleret vidt og bredt i netop nu, forklarer TV 2s USA-analytiker.

Lyn-analyse

Kan det forsvares at afholde primærvalg, når den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forsamlinger med mere end 50 mennesker forbydes? Det spørgsmål diskuteres flittigt i USA. To amerikanske delstater, Georgia og Louisiana, har allerede udskudt deres primærvalg på grund af covid-19, og presset vil stige på andre primærvalgsstater til at gøre det samme. Anbefalingen giver selvfølgelig også politisk genklang. Mens Joe Bidens kampagne mener, at valgene skal afholdes, mener Sanders-lejren, at valgene bør udskydes. Mon der også ligger politiske kalkuler bag denne positionering?

Guvernøren i Louisiana var den første til at udskyde primærvalget i delstaten. Her skulle vælgerne have stemt i begyndelsen af april, men må nu vente til 20. juni. I Georgia har man udskudt valget fra slutningen af marts til 19. maj.

Der er i skrivende stund 3774 bekræftede smittetilfælde med coronavirus i USA. 69 personer er omkommet som følge af sygdommen covid-19 i landet.