Coronavirus

Spanien og Frankrig følger Italien og lukker ned

Der er ikke meget at give sig til i Europas mest populære feriedestinationer.

Hvis du overvejer at trodse myndighedernes anbefalinger og rejse sydpå, så tænk dig lige om en ekstra gang.

Ikke bare fordi det udgør en unødvendig smitterisiko for dig og andre, som selvfølgelig er den vigtigste grund til at lade være. Men også fordi, det kan gå hen og blive rigtig kedeligt.

Italien har allerede været lukket helt ned i et stykke tid, efter landet blev det nye epicenter for coronavirus, og nu følger Frankrig og Spanien i italienernes fodspor. Det betyder overordnet set, at alle cafeer, barer, restauranter og lignende vil være lukket, mens blot de mest essentielle fornødenheder som dagligvarebutikker og apoteker vil være tilgængelige.

Med andre ord - de lande, vi som danske turister kender og elsker, eksisterer ikke i øjeblikket. De franske fortovscafeer, lukket. De spanske tapasrestauranter, lukket. Eiffeltårnet, La Sagrada Familia, Colosseum, Camp Nou, Triumfbuen, Peterskirken - lukket, lukket, lukket.

Spanien

Spanierne er lige nu blandt de hårdest ramte med et hav af nye coronatilfælde hver dag. 6300 bekræftede smittetilfælde er det nyeste tal, og 1800 af dem er konstateret inden for det seneste døgn.

Spanien er lige nu i en fase af smitten, som italienerne kender særdeles godt, hvor tallene vil fortsætte med at stige massivt uanset hvad, da rigtigt mange allerede er smittet, men bare ikke testet endnu.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, har erklæret national nødretstilstand, og det betyder konkret, at borgernes bevægelsesfrihed er massivt hæmmet. Det er kun tilladt at forlade hjemmet, hvis man skal skaffe fornødenheder som mad og medicin, eller hvis man skal på arbejde. Afsløres man i at have forladt sit hjem uden et gyldigt formål, vanker der en heftig bødestraf og/eller en tur bag tremmer.

Under nødretstilstanden, der trådte i kraft midnat lørdag og foreløbig varer to uger, er alt lukket undtagen såkaldt essentielle institutioner som banker og benzinstationer. Skoler og alle kulturelle faciliteter er lukket ned, mens restauranter kun må bringe mad ud.

Pedro Sanchez har i den grad fået sygdommen ind på livet, da hans hustru, Maria Begona Gomez Fernandez, lørdag aften blev testet positiv.

Også Spaniens moderne monumenter som Camp Nou i Barcelona er gabende tomme.

Frankrig

Billedet i Frankrig ligner i høj grad det spanske, selvom landet endnu ikke er helt lige så hårdt ramt - i skrivende stund er 4499 det officielle antal smittede.

Også her er de fleste restauranter, cafeer og kulturelle institutioner lukket ned fra midnat lørdag. Forbuddet gælder dog ikke mindre dagligvareforretninger, banker, benzintanke og - på ægte fransk manér - tobaksforretninger.

Beredskabet er generelt ikke helt så skrapt i Frankrig som længere sydpå. Eksempelvis vil der søndag blive afholdt lokalvalg, religiøse institutioner forbliver åbne, og der er heller ingen bødestraf for at befinde sig udenfor.

De franske fortovscafeer lukkede ned lørdag aften, og det er umuligt at sige, hvornår de kan få lov at åbne igen.

Storbritannien

Og så er der briterne. Landet, der længe har været blandt dem, der tog lettest på smittefaren, er begyndt at lave foranstaltninger, men slet ikke på samme niveau som de store lande i Sydeuropa.

Den britiske regering lancerede torsdag en ny plan for at inddæmme virussen, men i et åbnet brev kritiserer 245 britiske videnskabsfolk planen, som de kalder "utilstrækkelig".

- Vi mener, at der må tages flere og mere restriktive midler i brug øjeblikkeligt, præcis som det sker i en række andre lande rundt omkring i verden, skriver de i brevet.

I spidsen for den britiske indsats står premierminister Boris Johnson, der engang har sagt, at den fiktive borgmester fra filmen 'Jaws' er hans politiske forbillede. Det er vel at mærke den ekstremt kyniske borgmester Larry Vaughn, der insisterede på at holde strandene åbne trods et væld af hajangreb - ifølge Johnson undgik han dermed massehysteri.

New York Times' klummeskribent konstaterer, at Johnson tilsyneladende har ladet sig inspirere af sin politiske helt i sin indsats mod coronavirus - mens de fleste europæiske lande lukker og slukker, så holder Johnson strandene åbne.

Mange er utilfredse med den britiske regerings coronatiltag indtil videre.