Coronavirus

Dødsannoncer i italiensk avis fylder ti sider

En mand i det hårdt ramte Norditalien bladrer i sin avis, hvor dødsannoncerne fylder mere og mere.

Ikke bare en.

Ikke bare to.

Men hele ti sider fulde af dødsannoncer.

Den italienske avis L’Eco di Bergamo er lokalavis for byen Bergamo, der ligger nordøst for Milano i Norditalien - den del af landet, der er hårdest ramt af coronavirus.

Og et kig i avisen giver et tydeligt billede af, hvor hårdt sygdommen har ramt regionen.

En lokal borger, Giovanni Locatelli, der bor i en lille by 25 kilometer fra Bergamo, viser på Facebook, hvordan den lokale avis har ændret karakter i løbet af den sidste måned.

Først bladrer han i avisens udgave fra 9. februar, hvor han hurtigt kan overskue halvanden side med dødsannoncer fra lokalområdet.

Dengang havde Italien først lige fået sine første tilfælde af corona-smittede.

Fredagsavisen

Derefter finder han avisen frem fra fredag 13. marts. På det tidspunkt er antallet af corona-smittede i Italien er eksploderet.

Og det kan man tydeligt se i lokalavisen fra Bergamo: Giovanni Locatelli tæller hele ti sider fyldt med dødsannoncer, mens han langsomt bladrer avisen igennem.

Ifølge de italienske sundhedsmyndigheder er antallet af døde 1809 personer, mens antallet af smittede lyder på 24.747 (seneste tal fra søndag 15. marts, red.).

En begravelse hver halve time

I Bergamo er hospitalets lighus så overfyldt, at de døde bliver bragt ud til byens kirker tidligere end normalt, og bliver opbevaret der indtil begravelsen.

- Vi bruger kirkerne som midlertidige lighuse. Der er ingen tvivl om, at vi står i en nødsituation. Vi har en begravelse hver halve time, fortæller den ansvarlige for byens kirkegårde Giacomo Angeloni til avisen The Sun.

Han kan i hovedet opregne antallet af begravelser i byen med 120.000 indbyggere den seneste uge:

- Vi havde 18 lørdag, 44 i løbet af søndag og mandag, 33 tirsdag og 51 onsdag. Vi er blevet tvunget til at lukke byens kirkegård, siger han.

Mistede begge forældre

Luca Carrara er en af de efterladte.

Hans forældre var henholdsvis 82 og 86 år gamle. Begge blev indlagt på Pave Johannes-hospitalet i Bergamo, hvor de døde med nogle få timers mellemrum.

- På hospitalet er det en katastrofe. De ved ikke længere, hvor de skal gøre af patienterne, lægerne foretager formentlig en vurdering og lader de ældre dø, siger Luca Carrara, til avisen Corriere della Sera.

Italien er det land i Europa med den højeste andel af ældre medborgere. Der er mere end to millioner italienere ældre end 85 år, og det er den aldersgruppe, der er hårdest ramt af corona-smitten.

Byer spærret af

Italien har gennemført nogle meget skrappe forholdsregler for at begrænse smittespredningen. I første omgang blev kommuner i Norditalien lukket af for omverdenen, og de tiltag er senere udvidet til at gælde hovedparten af befolkningen.

Samtidigt har de italienske myndigheder også lukket så meget som praktisk muligt af det civile liv ned, så det nu kun er fødevarebutikker og apoteker, der holder åbent.

- Om 14 dage vil vi kunne mærke effekten af vores store anstrengelser, sagde den italienske premierminister, Giuseppe Conte, onsdag i en tale til nationen.