Coronavirus

1000 danskere er i Marokko: - Vi er fuldstændig afskåret her

Sygeplejersken Sheila Petersen føler sig fanget i Marokko.

Natten til søndag annoncerede Marokko, at landet lukker for al international flytrafik til en lang række lande - herunder Danmark.

Forbuddet blev senere udvidet til al international trafik for at mindske spredningen af coronavirussen SARS CoV-2.

Og nu sidder sygeplejersken Sheila Petersen og hendes mor fanget i Marrakech og ved ikke, hvordan eller hvornår, de kommer hjem:

- Vi er fuldstændig afskåret her. Det er dybt frustrerende. Og det der frustrerer os mest er, at når vi henvender os til ministeriet og ambassaden, så får vi ingen hjælp.

- De siger bare, at vi skal komme hjem hurtigst muligt, men de kan ikke sige hvordan, siger Sheila Petersen.

Udenrigsministeriet

Men hjælpen er på vej til dem og de cirka 1000 andre danskere, der befinder sig i Marokko.

Det siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for organisation og borgerservice under Udenrigsministeriet.

Vi forstår jo til fulde, at hun er bange, bekymret og frustreret

Erik Brøgger Rasmussen, Udenrigsministeriet

- Vi forstår jo til fulde, at hun er bange, bekymret og frustreret. Og hun er næppe alene. Men hvis vi skal hjælpe hende og 1000 andre, nytter det ikke, at vi sender et enkelt fly, siger Erik Brøgger Rasmussen til TV 2.

Sheila Petersen fortæller, at de har forsøgt alternative veje hjem. Men det behøver de ikke. Udenrigsministeriet gør alt, hvad de kan, lyder det.

Og det gør de sammen med deres kollegaer i andre lande. For nationaliteter fra hele Europa er i samme situation som de mange danskere, siger Erik Brøgger.

Derfor er ministeriet ifølge Erik Brøgger i dialog med andre EU-lande og Marokko om at finde en løsning.

- Det skal nok lykkes. Men det kræver lige noget dialog, hvilket har kørt i dag, og det fortsætter vi så med i morgen, siger han.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Ministeriet tør ikke spå om tidshorisont, men håber på, at aftalen med den marokkanske regering kan landes mandag.

Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for organisation og borgerservice under Udenrigsministeriet, siger, at de er i dialog med de makrokanske myndigheder om at få danskere hjem fra landet.

I januar og februar blev en række danskere evakueret ud af Kina som følge af udbruddet i Hubei-provinsen. Men det vil ikke være muligt i Marokko, lyder det. For antallet af danskere er højere, og derfor kræver det hjælp fra de kommercielle flyselskaber, siger Erik Brøgger.

Udenrigsministeriet oplyser, at tusindvis af danskere har henvendt sig over weekenden. Både over opkald og mails. Erik Brøgger understreger, at selvom det kan være svært at komme igennem, skal de nok vende tilbage til alle.

28 danskere indlagt

Ifølge Johns Hopkins Universitetet, der løbende laver en optælling over smittede, raskmeldte og døde, er der på verdensplan nu 6065 døde, mens 162.687 er erklæret smittet.

På verdensplan er 75.620 erklæret raskmeldte.

I Danmark er 864 smittede, mens 5076 er blevet testet. Men myndighederne forventer, at antallet af smittede er noget højere, da myndighederne i løbet af ugen skiftede strategi fra inddæmning til afbødning, hvorfor at kun de mest alvorlige tilfælde nu bliver registreret.

28 danskere er indlagt, heraf to på intensiv.

Tre ældre, der var smittet med covid-19, er afgået ved døden torsdag, lørdag og søndag. De to første dødsfald bekræftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) overfor TV 2 lørdag, mens Region Hovedstaden bekræftede det tredje søndag.