Udland

Bill Gates forlader Microsofts bestyrelse for velgørenhed

Medstifteren af Microsoft tager endnu et skridt tilbage fra sit livsværk for at fokusere mere på velgørenhed.

Bill Gates trækker sig fra bestyrelsen i Microsoft for at få mere tid til sit filantropiske arbejde, der især er rettet mod at forbedre global sundhed og uddannelse samt bekæmpe ulighed.

Det oplyser det amerikanske teknologiselskab i en pressemeddelelse sent fredag aften dansk tid.

Den 64-årige Bill Gates, der sammen med Paul Allen grundlagde Microsoft i 1975, trak sig som topchef i 2000 og overlod ansvaret til Steve Ballmer.

Frem til 2008 var Gates medlem af direktionen i softwaregiganten og indtil 2014 formand for bestyrelsen. Derefter blev han menigt medlem.

Udfordrede til at tænke stort

- Det har været en enorm ære og et privilegium at have arbejdet sammen med og lært af Bill gennem årene, siger selskabets nuværende administrerende direktør, Satya Nadella.

- Som medlem af bestyrelsen udfordrede han os til at tænke stort og derefter tænke endnu større, udtaler Nadella, der i 2014 blev den tredje topchef for Microsoft.

Gates slipper ikke forbindelsen til Microsoft fuldstændigt. Han vil således fortsat stå til rådighed for topledelsen som teknologisk rådgiver.

Bill Gates gjorde Microsoft til et af verdens mest værdifulde børsnoterede selskaber, og han er selv god for milliarder af dollar.

Sammen med sin hustru, Melinda, står han bag Bill & Melinda Gates Foundation, der ifølge magasinet Forbes er verdens største private velgørenhedsorganisation.

Tidlig interesse for at arbejde med computere

William H. Gates voksede op i Seattle med to søstre. Hans far var advokat, og hans nu afdøde mor var skolelærer. Som 13-årig fattede han interesse for at lave programmer til computere.

Med sine forældres accept droppede han ud af Harvard, et af verdens mest velansete universiteter, for sammen med barndomsvennen Paul Allen at starte et lille firma under navnet "Micro-soft". Allen døde i 2018.

I takt med at markedet for computere til almindelige mennesker voksede, blev Microsoft verdens største softwarefirma.

Ifølge Forbes, som dagligt opdaterer udsving i formuerne for klodens rigeste personer baseret på, hvordan aktiemarkederne opfører sig, er Bill Gates god for 103,6 milliarder dollar. Det svarer til 697 milliarder kroner.

Til dags dato har Bill Gates doneret Microsoft-aktier til en værdi af 35,8 milliarder dollar til sin og hustruens velgørende fond. Hans ejerandel i Microsoft er gennem årene nedbragt til lige godt én procent.