Coronavirus

Satellitfotos viser åbne grave i Iran efter udbrud af coronavirus

Billeder fra byen Qom viser stor aktivitet på begravelsespladsen i Qom.

Satellitfotos af en stor mængde åbne grave i den iranske by Qom tyder på, at udbruddet af coronavirus i Iran er mere alvorligt end myndighederne oplyser.

Ifølge de officielle tal er 10.075 iranere smitet den 13. marts, mens 429 er døde.

Men billederne fra Qom, der er offentliggjort i aviserne New York Times og Washington Post, viser, at der for nylig er gravet to grøfter på hver 100 meters længde på én enkelt begravelsesplads.

Den 24. februar - formentlig omkring det tidspunkt, hvor grøfterne blev gravet - beskyldte en lokal politiker i Qom myndighederne for at lyve om virusudbruddet.

Dengang sagde myndighederne, at der kun var 12 døde i Qom, mens tallet ifølge politikeren Ahmad Amirabadi Farahani var nærmere de 50, skriver The Guardian.

Amir Afkhami, der er professor i psykiatri og folkesundhedsvidenskab, og som har skrevet en bog om tidligere epidemier i Iran, siger til The Guardian, at billederne fra Qom underbygger en mistanke om, at dødstallet i Iran er højere, end det bliver meldt ud fra officielt hold.

- Det overrasker mig ikke, at de nu forsøger at lave massegrave og forsøger at skjule, hvor hårdt sygdomsudbruddet faktisk rammer, siger Amir Afkhami til avisen.

Irans sundhedsminister Iraj Harirchi benægtede den 24. februar kategorisk, at myndighederne holdt informationer om sygdommen tilbage, men han svedte og virkede utilpas under pressekonferencen.

Dagen efter blev han selv testet positiv for coronavirus.