Coronavirus

Donald Trump erklærer nødretstilstand i USA som følge af coronaudbruddet

Tilstanden giver præsidenten udvidede beføjelser og mere end 300 milliarder kroner til bekæmpelse af coronavirus.

På et pressemøde fredag aften dansk tid erklærede den amerikanske præsident Donald Trump en national nødretstilstand for at stoppe spredningen af coronavirusset, som indtil nu har kostet 41 mennesker livet i USA.

Tilstanden vil give Donald Trump adgang til en række særlige beføjelse og give ham mulighed for at rykke hurtigt uden først at skulle vente på godkendelse fra Kongressen.

Samtidigt åbner det op for en pulje på omkring 338 milliarder kroner til bekæmpelse af virusset.

Krisetilstand

Flere guvernører har allerede erklæret krisetilstand i deres respektive delstater, og som i en række andre lande er der lukket ned for flere store sportsturneringer – heriblandt NBA, NHL og MLS – samt flere turistattraktioner, skoler og arbejdspladser.

Men præsident Trump ville have alle med, og de resterende stater og hospitaler skulle iværksætte deres nødberedskab, så der kan blive taget hånd om de udfordringer, landet står overfor.

Blandt andet skulle der indføres såkaldte drive-in-check, hvor borgere kan komme kørende i deres biler og blive tjekket for coronavirus – præcis som vi også kender det fra Danmark.

Fra lørdag vil der ikke komme flere fly fra Europa - bortset fra Storbritannien og Irland - til USA, og alle amerikanere, der kommer hjem fra Europa, skal 14 dage i karantæne.

Primærvalg i aflyst

Tirsdagens primærvalg i fire amerikanske delstater bliver gennemført som planlagt. Det meddeler valgmyndigheder i de fire delstater Arizona, Illinois, Ohio og Florida i en fælles udtalelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere fredag kom der besked fra Louisiana om, at det primærvalg, der skulle have fundet sted der 4. april, er udskudt til juni på grund af coronavirusset.

Første smitte blev noteret 31. december 2019 i den kinesiske by Wuhan. Og 11. marts erklærede WHO udbruddet af SARS COV-2 og covid-19 for en pandemi, hvilket bruges, når en smitsom sygdom udbredes over en hel verdensdel eller flere verdensdele.

WHO meddeler fredag eftermiddag, at 5000 mennesker på verdensplan har mistet livet som følge af covid-19.