Coronavirus

Nødråb fra italiensk læge: Det er som et jordskælv hver dag

På et hospital i Norditalien beskriver en af lægerne nu sygdomsudbruddet som "et jordskælv", der rammer hver eneste dag.

En af lægerne på det italienske hospital, som formentlig er allerhårdest ramt af coronavirus, siger nu til italienske medier, at sygdomsudbruddet i området mest af alt minder om situationen lige efter et jordskælv - hver eneste eftermiddag.

De er alle alvorligt syge og i alle aldre. Inden de blev smittet, var de sunde og raske

Roberto Cosentini, læge på Pave Johannes 23.-hospitalet i Bergamo

Den 60-årige Roberto Cosentini, der er chef for beredskabet på Pave Johannes 23.-hospitalet i Bergamo, siger til avisen Repubblica, at det ikke længere kun er ældre og svage patienter, der oversvømmer hospitalet.

- Der ankommer mellem 60 og 80 smittede om dagen til hospitalet. Flere og flere hele tiden. De er alle alvorligt syge og i alle aldre. Inden de blev smittet, var de sunde og raske, siger Roberto Cosentini til avisen.

Flere unge bliver syge

Han fortæller, at de første patienter, han så, var ældre med en længere sygehistorie, men nu angriber sygdommen også de yngre og stærkere hårdt.

Ifølge de italienske sundhedsmyndigheder er gennemsnitsalderen dog 81 år blandt de personer, der er døde af covid-19.

Mange af patienterne har plejet sygdommen derhjemme med håndkøbsmedicin, men bliver nødt til at søge læge på grund af tiltagende vejrtrækningsproblemer.

- I begyndelsen af udbruddet kom de syge ind i løbet af dagen og havde let feber og åndedrætsbesvær. Nu ankommer de i løbet af eftermiddagen, i takt med at feberen er på sit højeste, og de har svær lungebetændelse, der kræver hjælp til at trække vejret, siger Roberto Cosentini til avisen.

På Twitter skriver han, at hospitalet har måttet håndtere over 500 lungebetændelser på to uger.

Han siger til avisen Repubblica, at coronavirus ser ud til at udvikle sig langsommere end normal lungebetændelse, og at symptomerne begynder at kvæle patienterne efter otte til ti dage. Derfor frygter han, at der snart ikke er hospitalssenge nok.

- Sundhedssystemet vil bryde sammen. Det kan sammenlignes med en naturkatastrofe, siger han til avisen.

Kritisk situation

Den øverste chef for det civile beredskab, Angelo Borelli, opdaterer befolkningen hver dag kl. 18.

Han siger ifølge avisen Corriere della Sera, at Lombardiet stadig er den hårdest ramte region, og at Bergamo-provinsen har allerflest tilfælde nu. Han siger desuden, at situationen på hospitalerne i området er ekstremt kritisk.

Lombardiets regionsformand indenfor sundhedsområdet, Giulio Galleri siger at der indlægges omkring 500 nye coronasmittede patienter hver dag.

Attilio Fontana, der er øverste regionsformand i Lombardiet, siger til tv-stationen Skytg24, at myndighederne overvejer at oprette en nødhospital i et stort messeområde udenfor Milano. Ifølge Fontana vil hospitalet kunne stå færdigt på seks dage.

Vagter på 12 timer i plastiktøj

Roberto Cosentini fortæller også, at man nu er nødt til at skelne hårdt mellem patienterne, og at de er opdelt i tre grupper:

Dem i respirator, dem, der har brug for anden hjælp til åndedrættet, og alle de andre.

Han siger, at de 26 læger og sygeplejersker, han er chef for, arbejder i vandtætte beskyttelsesdragter i op til 12 timer ad gangen, og at der ikke er udsigt til kortere arbejdsdage foreløbigt.

En enkelt fra personalet er blevet smittet, oplyser Roberto Cosentini.

Bliv indendøre

Han tror, at virusudbruddet vil ændre fundamentalt på det italienske samfund, når sygdommen på et tidspunkt klinger af.

- Vores byer og måde at leve på vil ikke være det samme som før, siger han og opfordrer folk til at blive indendøre for at begrænse smitten, så katastrofen begrænses.

Italien har lukket alle butikker undtagen fødevarebutikker og apoteker. Også barer og frisører over hele landet lukker.

Det sker som følge af, at dødstallet det seneste døgn er steget til 1016.

Børn og yngre voksen ikke i risiko

Ifølge den danske professor i infektionsmedicin ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren er det ikke overraskende, at de italienske læger også oplever patienter i alvorlig tilstand, som er yngre end risikogruppen.

- Når man tilhører en risikogruppe, er man i øget risiko for at blive alvorligt syg, det er der ikke nogen tvivl om. Men fordi man ikke tilhører en risikogruppe, er man ikke fuldstændig fri for at kunne udvikle alvorlig sygdom. Risikoen er bare meget mindre, end hvis du har en alvorlig sygdom, siger han til TV 2.

Han påpeger, at børn og yngre voksne forsat ikke er i risiko. Men kommer man op i slutningerne af 40-årsalderen og 50'erne, begynder risikoen at øges. Han sammenligner med influenzaudbrud.

- Det er ikke kun folk i risikogruppen, som dør af influenza hvert år, når vi har et influenzaudbrud. Men risikoen for, at de kommer ind med alvorlig sygdom, er klart forøget i forhold til resten af befolkningen. Men der er også i øvrigt raske mennesker, der bliver alvorligt syge og dør af influenza, siger Jens Lundgren.