USA VALG

Joe Biden tager endnu en storsejr - men må holde tale i tomt lokale

Det er egentlig ikke fordi, Joe Biden er den dygtigste politiker, mener Jesper Steinmetz. Han er bare manden, som vælgerne tror kan slå Trump.

For lidt over en uge siden afskrev enhver, der mener noget om amerikansk politik, at den tidligere vicepræsident Joe Biden havde en kinamands chance for at vinde nomineringen som demokraternes præsidentkandidat.

Nu er snakken en helt anden.

Ved primærvalgene tirsdag nat har "Onkel Joe" i skrivende stund vundet fire ud af de i alt seks delstater, hvor vælgerne har afgivet deres stemme på den kandidat, de mener skal udfordre præsident Donald Trump til november.

Der er tale om Idaho, Mississippi, Missouri og Michigan. Joe Biden giver også rivalen Bernie Sanders kamp til stregen i delstaten Washington, mens North Dakota i skrivende stund ser ud til at gå til senatoren fra Vermont.

Joe Biden har dog været nødsaget til at fejre sin valgsejr alene fra en scene i Philadelphia. Af sundhedsmæssige årsager har Bidens kampagne nemlig valgt at afvikle talen uden publikum, da frygten for at sprede coronavirus er til stede.

Det tomme lokale til trods lægger Joe Biden ikke skjul på, at han er glad for at vinde:

- Vi kommer til at samle nationen, lyder det fra talerstolen.

Jubel bryder ud blandt Joe Bidens kampagnestab, som er de eneste til stede under talen. Den giver genklang i det store lokale.

- Det sorte lokalsamfund, arbejderne, kvinder i forstæderne, krigsveteraner, brandmænd, medlemmer af fagforbundene og så mange flere. Borgere fra ethvert økonomisk lod. De fattige, som kæmper. Middelklassen, som er bekymret for, om de kan fastholde økonomisk stabilitet, opremser Joe Biden.

Joe er normalen

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz har den tidligere vicepræsident formået at gøre det, som ingen af de andre kandidater har kunnet: Samle en bred koalition af vælgere.

- Det er egentlig grotesk, at Biden vinder så stort, for han er på papiret en elendig kandidat. Det understreger bare, at det ikke handler om Biden, det handler om bevægelsen for at fjerne Trump. Der er tidligere kandidater i denne valgkamp, som er mere talentfulde end Biden, men de har ikke formået at bygge en bred nok koalition af vælgere. Det har Biden formået, og det er argument nok i sig selv, lyder det fra Steinmetz.

Han mener, at Joe Biden er en tilbagevenden til normalitet. Derudover fortæller Steinmetz, at han i mødet med mange republikanske vælgere har hørt, at de ”har svært ved at have noget imod Biden”.

- Det er netop det, Biden skal bruge for at hente tidligere Trump-vælgere over i den demokratiske fold, ligesom det er dét karaktertræk, andre vælgere også prioriterer højt. De er trætte af at stå op hver morgen til ny splid ,og at mennesker bliver nedgjort, siger han.

Siden Super Tuesday i sidste uge, hvor Biden vandt 10 af de i alt 14 stater, har flere tidligere præsidentkandidater i det demokratiske felt valgt at give deres officielle støtteerklæring til den tidligere vicepræsident.

De næste primærvalg bliver afholdt tirsdag i næste uge. Her stemmer Florida, Illinois, Arizona og Ohio.