Corona breder sig i Spanien - i dag lukker alle Madrids skoler

Spanien har indført en række drastiske tiltag for at stoppe smitten af corona. Danskere frarådes nu at rejse til Madrid på ferie.

Onsdag morgen var alle skoler, daginstitutioner og universiteter lukkede i Spaniens hovedstad Madrid.

Det er et af de drastiske tiltag, som den spanske regering har sat i gang, efter landet har oplevet en eksplosiv stigning i antallet af smittede. Fra søndag til mandag steg antallet af daglige tilfælde til det firedobbelte.

Tirsdag havde Spanien 1695 tilfælde af smittede med corona, hvoraf halvdelen af tilfældene er i Madrid.

- Vi vil gøre alt, hvad der er nødvendigt. Hvor som helst det er nødvendigt. Når som helst det er nødvendigt, og sammen vil vi komme igennem denne krise, sagde premierminister Pedro Sanchez tirsdag.

Ud over 14 dages lukning af skoler dækker tiltaget over eksempelvis lukning af ældrecentre og restriktioner på besøg på plejehjem i Madrid samt daglige desinficeringer af alle regionens tog og busser.

Rejsevejledning

De mange smittetilfælde i Spanien, og især i Madrid og to nordlige regioner af Spanien, fik i går Udenrigsministeriet herhjemme til at ændre sin rejsevejledning.

Regionerne Madrid, Baskerlandet og La Rioja er såkaldte orange zoner, hvor alle ikke-nødvendige rejser frarådes.

Derudover er resten af Spanien såkaldt gul zone, hvor Udenrigsministeriet råder til ”ekstra forsigtighed”, ligesom resten af verden er det.

- Danskere, der befinder sig i Spanien og mistænker at være smittede med coronavirus, skal undgå kontakt med andre mennesker, herunder lokale skadestuer, og sætte sig i telefonisk forbindelse med de spanske sundhedsmyndigheder, skriver Udenrigsministeriet.

"En italiensk situation"

Ifølge den spanske sundhedsminister Salvador Illa handler de spanske tiltag om at ”undgå en italiensk situation”.

Det betyder, at de spanske myndigheder er omhyggelige med ikke at gøre indgrebene mere drastiske end nødvendigt, forklarer TV 2’s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager:

- For eksempel har myndighederne valgt ikke at sætte hele Vitoria, hovedstaden i Baskerlandet, i karantæne. I stedet har man valgt at sætte nogle få boligblokke, hvor de smittede bor, i karantæne. Og i Madrid har man ikke lukket den offentlige trafik, ligesom man har gjort i Italien. I stedet har man valgt at stramme op på rengøringen af busser og tog, fortæller han.

Han vurderer, at spanierne – især i hovedstaden Madrid – "tager situationen alvorligt, men uden at være i alarmberedskab". Der har været rapporter om hamstring af dåsemad og toiletpapir fra byens supermarkeder, ligesom sikkerhedsudstyr som ansigtsmasker længe har været udsolgt i hele Spanien.

Turistøkonomien

Der er dog én ting, der for alvor bekymrer spanierne, nemlig konsekvenserne for den spanske økonomi.

Den spanske regering har allerede været ude at love en hjælpepakke for mindre virksomheder, garantere forsyningerne af medicin og hjælp til forældre, der bliver nødt til at passe deres børn, hvis skoler er lukkede. En række større virksomheder som eksempelvis Santander har bedt deres medarbejdere om at arbejde hjemmefra.

- Den allerstørste bekymring er konsekvenserne for den spanske turistindustri, der udgør 12 procent af det spanske bruttonationalprodukt. Man taler om, at turister i andre lande netop nu sidder og bestiller deres påskerejser, og det vil gøre ondt, hvis turisterne beslutter sig for at blive væk, siger Jeppe Krogager.