USA VALG

Bernie Sanders holder ikke tale efter endnu et nederlag - "bekymrende", siger Steinmetz

Den amerikanske præsident Donald Trump mener, at Det Demokratiske Parti er ved at tage nomineringen fra Bernie Sanders.

Det tegner til at blive en hård valgnat for senator og præsidentkandidat Bernie Sanders.

På det, der i amerikanske folkemunde er blevet døbt Big Tuesday i primærvalgkampen, har senatoren i skrivende stund tabt i hvert fald fire af de i alt seks stater, som har stemt natten til onsdag dansk tid. Der er tale om Mississippi, Missouri og nattens helt store gevinst Michigan, som Bernie Sanders' modkandidat Joe Biden har vundet med store margener ned til Sanders. Endelig har Biden også vundet Idaho i en tæt afgørelse.

Det vides ikke, om det er det dårlige resultat, som er skyld i det, men Bernie Sanders' kampagne har meddelt, at senatoren ikke vil holde tale til sine vælgere tirsdag nat, som ellers er kutyme efter valgene. I stedet er han taget tilbage til østkysten til sit hjem i Vermont.

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz kalder det ”bekymrende”, at Bernie Sanders har valgt ikke at holde nogen tale.

- Bernie Sanders burde netop have holdt tale i aften for at give sine vælgere en peptalk og sige ”hold modet oppe”, siger Jesper Steinmetz.

Den manglende tale har nu fået flere amerikanske medier til at spekulere i, hvorvidt Bernie Sanders monstro overvejer at indstille sin kampagne helt. Der er endnu ingen officielle udmeldinger fra Sanders' eget kontor, men medierne har været i kontakt med medarbejdere fra kampagnen, som forsikrer om, at Sanders fortsætter sin valgkamp, "selvom der er nogle ting, der skal tænkes over".

Tager næste debat med

Jesper Steinmetz er heller ikke klar til at lægge senatoren i graven, men han erkender, at det "ser skidt ud for Bernie". USA-korrespondentens vurdering er dog, at Sanders, uanset nattens resultater, vil tage søndagens debat og næste tirsdags primærvalg i fire stater med.

- Han har pengene til at fortsætte, og han vinder ikke noget ved at stoppe nu, siger Steinmetz, og uddyber:

- Debatten på søndag ser ud til at blive sidste skud i bøssen, hvor han vil spørge vælgerne, om de virkelig ønsker en "establishment guy", der er købt og betalt af storkapitalen, eller om de vil have en mand med progressive bud på, hvordan landet slipper ud af sit hængedynd, lyder det fra Steinmetz.

En af Bernie Sanders mest fremtrædende politiske allierede, kongresmedlemmet Alexandria Ocasio-Cortez, skriver på Instagram, at der ikke er nogen måde at pakke resultatet pænt ind på:

- I nat er en hård nat. Det er en hård nat for hele vores progressive bevægelse.

Også præsident Donald Trump har noget at sige om Bernie Sanders' nederlag.

- Pocahontas (øgenavn for tidligere præsidentkandidat Elizabeth Warren, red.) har i samarbejde med Det Demokratiske Parti fuldstændig ødelagt Bernie Sanders' kampagne. Hvis hun havde meldt sig ud af valgkampen tre dage tidligere, ville Sanders have slået Biden - det ville ikke engang have været tæt løb.

Bernie Sanders skulle have holdt vælgermøde i Cleveland i delstaten Ohio onsdag, men det er aflyst, da Sanders' kampagne mener, det er uhensigtsmæssigt at samle så mange mennesker midt i coronakrisen.

De næste primærvalg bliver afholdt tirsdag i næste uge. Her stemmer Florida, Illinois, Arizona og Ohio.