Coronavirus

Trump-kollegaer går i selvvalgt karantæne - præsidenten nægter at blive testet

Den amerikanske præsident er ikke blevet testet, til trods for at han har fløjet med kollaeger, som er gået i selvvalgt karantæne.

Præsident Donald Trump er ikke smittet af coronavirus. Og han behøver heller ikke blive testet.

Det er meldingen fra præsidentens stab i Det Hvide Hus natten til tirsdag dansk tid.

- Præsidenten er ikke blevet testet for coronavirus, fordi han hverken har haft langvarig, tæt kontakt med et bekræftet smittetilfælde eller udviser symptomer. Præsidenten er stadig ved glimrende helbred, og hans læger vil fortsat holde nøje øje med ham, siger talskvinde for Det Hvide Hus Stephanie Grisham til Reuters.

Fløj med Trump i Air Force One

Afvisningen kommer, efter at de republikanske kongresmedlemmer Matt Gaetz og Doug Collins er gået i selvvalgt karantæne, efter de har deltaget i en konference med en person, som er smittet. Også republikaneren Ted Cruz er gået i karantæne efter at have været i kontakt med en coronasmittet.

Både Collins og Gaetz har for nylig haft kontakt med præsidenten. Især har fokus rettet sig mod Matt Gaetz, som mandag fløj med Trump i Air Force One fra Florida til Washington, efter den 74-årige præsident havde tilbragt weekenden på sit golfresort.

Matt Gaetz oplyser på Twitter, at han forventer at få sine testresultater onsdag. Han har ikke oplevet symptomer, skriver The Guardian.

- Jeg skulle få covid-19-testanalysen i morgen (onsdag, red.). Sundhedsmyndighederne fastholder, at der er lav risiko for folk, jeg har været i kontakt med, skriver Matt Gaetz.

Situationen har skabt bekymring for, at Donald Trump nedtoner omfanget og konsekvenserne af den smitsomme sygdom.

I sidste uge omtalte Donald Trump på et besøg i Indien coronavirus som "en sygdom, der ville forsvinde af sig selv". Ifølge ham er den ikke mere alvorlig end influenza.

- Den slags underminerer tilliden i befolkningen og virker ikke specielt godt koordineret, siger Georges C. Benjamin, direktør i den amerikanske sundhedsstyrelse.

Den seneste uge er smitten globalt set eskaleret med langt over 100.000 smittede og flere end 4000 dødsfald. I USA er 708 personer hidtil testet positive for coronavirus, mens 27 personer er døde som følge af sygdommen covid-19.

Lyn-analyse

Som statsleder skal USA's præsident ikke udstråle panik. Trump er ude i et hårfint dilemma mellem på den ene side at udstråle sikkerhed og på den anden side negligere risiko.

Det er valgår, og der kan meget let gå politik i det her, så det er klart at anklager om omsorgssvigt ligger lige for. Man kan sagtens frygte, at Donald Trump er for optaget af, hvordan han ser ud i forhold til den forestående valgkamp. 

Samtidig er der også sundhedseksperter i USA, som mener, at man har været for sent ude, og at der er store mørketal i forhold til antallet af smittede.

Donald Trump har forsvaret sin regering mod anklager om ikke at håndtere udbruddet godt nok. Han har ligelees angrebet demokraterne og medierne, som han beskylder for at overdrive krisen for at skade ham politisk.

- Fake news medier og deres partner, demokraterne, gør alt, hvad de kan, for at oppiske coronavirus situationen (...). Ifølge den øverste sundhedsmyndighed er risikoen for den almindelige amerikaner lav, skrev Trump mandag i et Tweet.

Bernie Sanders, der håber at blive demokraternes præsidentkandidat ved valget i november, har kritiseret Trumps retorik.

- Trumps hensynsløse udtalelser forvirrer folk her til lands og i udlandet, sagde han under sin valgkamp i delstaten Michigan.