Udland

Nyt forslag kan bane vejen for Putin som præsident indtil 2036

Putin skulle ifølge forfatningen gå af i 2024. Men et forslag om ændre loven kan nu betyde, at han kan beholde magten i yderligere to perioder.

Dagen begyndte stille og roligt. Dumaen, det russiske parlament, skulle i gang med andenbehandlingen af nogle ændringsforslag til forfatningen, da et af seniormedlemmerne i Putins støtteparti ’Forenet Rusland’, den 83-årige tidligere kosmonaut Valentina Tereshkova, bad om ordet.

Noget, hun meget sjældent gør.

Fra dumaens talerstol foreslog hun at nulstille Putins præsidentperioder, så han fremover ikke vil være omfattet af bestemmelserne om, at en præsident kun kan sidde i to perioder af seks års varighed. Ændringen skal efter planen inddrages i den nye forfatning.

Formanden for Dumaen, Vyateslav Volodin, takkede for hendes forslag og proklamerede, at det krævede yderligere konsultation med præsidenten.

En time efter stod Putin så selv på talerstolen i regeringsbygningen og kommenterede ændringsforslaget i forfatningen.

- I princippet er det muligt, men kun på én betingelse: Hvis forfatningsdomstolen kommer med en officiel afgørelse, der siger, at det ikke strider imod forfatningens principper og bestemmelser, lød det meget overraskende fra Putin, som dermed tog positivt imod forslaget.

Putin har flere gange afvist at fortsætte

Den 67-årige præsident har ellers tidligere sagt, at han ikke går ind for at have den samme leder over en lang årrække.

Putin har domineret det politiske landskab i Rusland i 20 år. Han er i gang med sin fjerde periode som præsident og har også været premierminister.

Hvis dagens forslag om at ændre den nuværende procedure bliver stemt igennem ved en folkeafstemning 22. april, har han mulighed for at sidde som landets leder indtil 2036.

Modstandere kalder trækket for et kup

Ikke overraskende skabte dagens begivenheder utilfredshed hos Putin politiske modstandere.

- Det, der er sket i dag, er teknisk set et statskup. 10. marts 2020 vil i historiebøgerne blive husket som dagen, hvor der blev forsøgt at lave et statskup, skrev oppositionspolitikeren Leonid Volkov på Twitter.

Putin varslede i januar forandringer i russisk politik og af den russiske forfatning. De varslede ændringer blev af mange modstandere opfattet som et muligt forsøg på at omgå reglerne i forfatningen og sikre sig magt også efter 2024.

Men det har indtil i dag ikke været klart, hvordan den siddende præsident ville beholde landets øverste post.

Flere har spekuleret i, at Putin ville være formand for Statsrådet og via dette organ trække i trådene bag kulissen og dermed stadig styre landet. Men i dag blev mange politiske spekulationer om Putins fremtid gjort til skamme.

Hvis det russiske folk stemmer for at ændre forfatningen, baner det vejen for, at Putin kan stille op til præsidentvalget i 2024 og derefter lede landet i yderligere 12 år.

Til den tid vil han være 83 år.