Coronavirus

Italiensk politi advarer folk med højtalervogn: - Bliv hjemme

Hele Italien er tirsdag lukket ned i et forsøg på at begrænse smitten af coronavirus.

I Italien advarer politiet nu borgerne mod coronasmitte ved at køre rundt i gaderne med en højtalervogn.

En video fra byen Lizzanello i det sydlige Italien viser en politibil, der langsomt kører gennem et mennesketomt kvarter.

Fra en højtaler på bilens tag bliver borgerne blandt andet bedt om at blive hjemme og kun gå ud for at købe mad eller medicin.

- Ældre og børn må under ingen omstændigheder gå ud. Børn må ikke være sammen med de gamle, lyder det blandt andet fra højtaleren.

Folk får også besked på at iføre sig en maske og holde mindst en meters afstand fra andre mennesker.

Hele Italien er lukket ned

Italien indførte tirsdag stramme regler i hele landet i et forsøg på at begrænse smitten af coronavirus.

Skoler og universiteter lukkes frem til 3. april, og offentlige steder som natklubber, svømmehaller og biografer er lukket.

Desuden indstilles al italiensk sport, herunder topfodbold.

I Bergamo i den nordlige del af landet er situationen kritisk. Det fortæller Christian Salaroli, der er anæstesilæge på hospitalet Papa Giovanni XXIII i byen.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

- Vi må prioritere, hvem vi skal behandle, og hvem vi ikke skal behandle, ud fra alder og helbred. Det er som i krig. Folk er nødt til at holde sig hjemme, siger han til den italienske avis Corriere delle Sera.

I en tv-transmitteret tale mandag aften bad premierminister Giuseppe Conte også italienerne om at holde sig hjemme og aflyse alle offentlige sammenkomster.

168 døde på et døgn

Italien er det land i verden efter Kina, hvor flest personer er blevet smittet med coronavirus og har mistet livet.

Italien har registreret 168 nye dødsfald som følge af coronavirus i det seneste døgn. Det viser den seneste opgørelse fra italienske myndigheder tirsdag.

Det er den hidtil største stigning i antal døde på et døgn i landet. Dermed har antallet af dødsfald uden for Kina nu oversteget tusind med samlet set 1115 dødsofre.

I alt har 631 mennesker i Italien mistet livet på grund af covid-19, som er den sygdom, coronavirussen kan medføre. Det er sket i løbet af to uger.

Antallet af smittede i Italien er tirsdag nået op på 10.149. Det er en stigning på knapt tusind i forhold til de 9172, myndighederne meldte om mandag.

Antallet af patienter i intensiv behandling er steget fra 733 til 877.

Udbruddet er fortsat koncentreret i det nordlige Italien. Lombardiet er værst ramt med 5791 tilfælde.