Coronavirus

Italiensk læge: Det er som en krig, hvor vi beslutter, hvem vi skal behandle

En beretning fra et af Norditaliens overbelastede hospitaler har vakt opsigt.

Italienske læger er nu tvunget til at vælge, hvilke coronapatienter de skal satse på at helbrede.

Det siger lægen Christian Salaroli, der arbejder på et af de allermest pressede hospitaler i Norditalien, i et interview, som har vakt stor opsigt i Italien.

- Vi står snart i en situation, hvor vi må vælge, hvem vi skal behandle, og hvem vi ikke skal behandle. Som i enhver krig, siger Salaroli fra hospitalet i Bergamo i Norditalien til avisen Corriere della Sera.

Her er der indrettet et telt foran hospitalet, hvor patienter, der er mistænkt for coronavirus, bliver forundersøgt, før de får adgang til hospitalet og videre behandling.

Hospitalets kapacitet er imidlertid så belastet, ikke mindst med hensyn til antallet af respiratorer, at man allerede ude i teltet sorterer patienter fra.

- Hvis en person er mellem 80 og 95 år, så fortsætter du sandsynligvis ikke. Det er frygteligt at sige det, men det er desværre sandt. Vi kan ikke udrette mirakler, siger han.

Grædende sygeplejersker

TV 2s korrespondent i Italien Eva Ravnbøl fortæller, at interviewet med Christian Salaroli har været et sandhedens øjeblik for mange italienere.

- Lombardiet i Norditalien har et meget velfungerende sundhedssystem, på mange måder bedre end det danske. Så lægens beskrivelse af stemningen på hospitalet med grædende sygeplejersker og medarbejdere, der sover hen over deres computere af udmattelse, har virkeligt været en øjenåbner, siger Eva Ravnbøl.

Behandling af hjerteanfald forsinkes

Italien er det land i Europa, hvor folk lever længst, og der er mere end to millioner italienere over 85 år. Det er samtidig en del af forklaringen på, at coronavirus er blevet så stor en trussel i Italien – og på, at en sortering af patienterne er blevet påkrævet.

- Foruden patientens alder og generelle sundhedsbillede er det tredje element patientens evne til at komme sig efter en intensiv behandling, forklarer Christian Salaroli til Corriere della Sera.

Belastningen af hospitalsvæsenet går ikke kun ud over de coronasmittede, understreger han. Når der skal bruges så megen energi på dem, går det ud over alle andre patienter.

- Systemet kan ikke tage sig af det almindelige og det ekstraordinære på samme tid. For eksempel vil vi normalt være klar til at behandle et hjerteanfald i løbet af ganske få minutter. Nu kan det ske, at en patient kan vente en time eller mere, siger han.

"En trøst"

Salaroli understreger, at selvom de daglige beslutninger om, hvilke patienter der skal behandles, er vanskelige, så får de ham ikke til at ligge søvnløs om natten.

- For jeg ved, at valget er baseret på den antagelse, at nogle patienter, som regel de yngre, er mere tilbøjelige til at overleve end andre. I det mindste er det en trøst for mig, siger han.