Coronavirus

EU vil frigive kæmpe milliardbeløb til corona-hjælp

På et topmøde via videokonference er EU-landene tirsdag ifølge EU-præsident Charles Michel blevet enige om fire prioriteter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag aften holdt et telefonmøde med lederne af de andre EU-lande om coronavirus.

- Virussen spreder sig med stor hast, så vi har behov for at arbejde sammen på europæisk plan. Vi er i dag blevet enige om at styrke koordineringen og erfaringsudvekslingen, siger statsministeren i en skriftlig udtalelse.

EU er desuden blevet enige om at sikre, at der ikke opstår mangel på medicinsk udstyr og om vigtigheden af at forske i en vaccine.

Og så er EU-landene blevet enige om at støtte deres hjemlige økonomier.

- Vi vil sikre, at statsstøtte kan flyde til de virksomheder, som har brug for det, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter mødet.

Vil frigøre 56 milliarder til initiativer

EU-Kommissionen vil frigøre 7,5 milliarder euro (56 milliarder kroner) fra en EU-fond til at dække corona-initiativer.

Von der Leyen tilføjer, at EU står klar til at "anvende alle midler" for at "klare skærene".

EU's finanspolitiske regler skal også gøres mere fleksible i denne situation, hvor virksomheder bliver hårdt ramt - i øjeblikket værst i Italien.

I slutningen af ugen vil der komme yderligere oplysninger om, hvor og hvordan man vil indføre fleksibilitet.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Enige om fire prioriteter

På EU-topmødet opridsede medlemslandene ifølge EU-præsident Charles Michel fire prioriteter.

Den første er at begrænse spredning og beskytte borgernes helbred via udveksling af erfaringer og viden.

Den anden er, at EU-Kommissionen skal sørge for, at der ikke opstår mangel på medicinsk udstyr til behandling og undersøgelse for coronavirus.

Nummer tre er støtte til forskning i vaccine, hvor der foreløbig er afsat 140 millioner euro, som svarer til lidt over en milliard danske kroner.

Nummer fire er foranstaltninger til at afbøde de socioøkonomiske konsekvenser.