Coronavirus

Coronavirus giver mindre luftforurening - kan redde tusindvis af menneskeliv

Kinas luftforurening er siden februar gået ned med 20-30 procent på grund af coronavirus.

I takt med at coronavirussen smitter flere og flere - sommetider med fatale konsekvenser - kan den paradoksalt nok også gå hen og have en positiv effekt.

Fald i Kinas luftforurening kan redde mellem 50.000 og 100.000 menneskeliv, viser beregninger foretaget af Norges ledende institut for tværfaglig klimaforskning, Cicero.

Det skriver NRK.

- Vi ser, hvordan hele verden har igangsat drastiske tiltag for at bekæmpe virussen. I Kina har tiltagene givet store udslag på luftforureningen, siger Cicero-forsker Kristin Aunan, der har arbejdet med problemstillinger relateret til luftforurening og klimaforandringer siden 1987.

Kinas luftforurening er siden februar gået ned med 20-30 procent på grund af coronavirus.

- Forbliver tallet stabilt året ud, kan det spare mellem 50.000-100.000 menneskeliv, siger Kristin Aunan.

1,2 millioner kinesere hvert år som følge af luftforurening.

Kristin Aunun mener, at situationen med coronavirus bør være en påmindelse om, at verden har handlekraft, når det først gælder – også i forhold til at begrænse udledningen af drivhusgasser.

Stilstand i Kina

Efter udbruddet af coronavirus tog til i Kina, valgte de kinesiske myndigheder at sætte hele byer med millioner af indbyggere i karantæne for at inddæmme smitten - en beslutning, der kunne måles helt ude fra rummet.

Kort inde i det nye år kunne det amerikanske rumagentur, NASA, og det europæiske rumagentur, ESA, måle et tydeligt fald i Kinas udledning af drivhusgasser fra januar til februar i år.

De kinesiske myndigheders beslutning resulterede blandt andet i nedlukning af trafik til og fra de karantæneramte byer. Ligeledes blev kraftværker og fabrikker også lukket ned.

I den kinesiske by Wuhan, en af de karantæneramte storbyer, var der nærmest ingen udledning af drivhusgasser sammenlignet med samme periode sidste år, viser rumagenturernes satellitbilleder.

Første tilfælde af coronavirus blev konstateret i den kinesiske by Wuhan i Hubei-provinsen.

Kina er det land i verden med flest smittede med coronavirus.

På verdensplan er over 4000 mennesker døde af sygdommen covid-19 - en fjerdedel af dem er fra Kina.