Krydstogtskib med coronasmittede lægger til kaj efter en uge på havet
De godt 1100 besætningsmedlemmer skal blive ombord på skibet, hvor de selv bliver sat i karantæne i 14 dage.
Krydstogtskibet Grand Princess er mandag aften dansk tid lagt til kaj i Oakland, Californien.
Alle passagererne ombord på det smitteramte krydstogtskib får nu lov at forlade skibet.
Der er mindst 21 coronasmittede ombord, og skibet har den seneste uge ikke måttet sejle i havn af frygt for yderligere smittespredning.
De 2421 passagerer bliver sat i 14 dages karantæne. Sundhedspersonale tager imod passagerne på kajen i byen Oakland.
De godt 1100 besætningsmedlemmer skal blive ombord på skibet, hvor de selv bliver sat i karantæne i 14 dage.
Skibet skulle oprindeligt have sejlet to uger rundt i østaten Hawaii.
Søsterskib var også i karantæne
Grand Princess er tilknyttet krydstogtoperatøren Carnival Corporation & plc. I dens flåde på over 100 skibe er også Diamond Princess.
Diamond Princess lå i februar i karantæne i flere uger ud for den japanske by Yokohama, fordi flere hundrede personer om bord var smittet med virussen.
Krydstogtskibet blev sat i karantæne 3. februar, efter at en passager, der var gået i land i Hongkong, blev testet positiv for virussen.
Skibet havde oprindeligt 3700 passagerer om bord. Over 700 personer på Diamond Princess blev smittet med coronavirus. Seks af disse er hidtil døde.
Reel risiko for pandemi
Mandag oplyste WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, at risikoen for, at der kommer en corona-pandemi er "meget reel". En pandemi er en global epidemi.
Virusudbruddet bevæger sig mod en fase, hvor den internationale spredning ikke længere kan kontrolleres, men det er endnu ikke for sent, sagde WHO-chefen på en pressekonference mandag.
- Nu hvor virusset har fundet fodfæste i så mange lande, er truslen om en pandemi blevet meget reel, lød det.
Tedros Adhanom Ghebreyesus mindede samtidig om, at situationen er meget forskellig i de omkring 100 lande i verden, der indtil videre har konstateret tilfælde af coronavirus.
79 lande har registreret færre end 100 tilfælde, mens over halvdelen af dem har færre end ti tilfælde. Og 93 procent af alle tilfælde befinder sig i blot fire lande.
Samtidig er der tegn på, at Kina - der har registreret over 80.000 tilfælde i alt - er ved at "få bragt epidemien under kontrol", sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus.