Coronavirus

Italien udvider rød zone til hele landet og strammer regler

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Italien.

Hele Italien er nu en 'rød zone'.

Det oplyser premierminister Giuseppe Conte ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP mandag aften på et pressemøde om udbruddet af coronavirus i landet.

Det betyder, at der vil være restriktioner over hele landet, og man kun skal gå ud eller bevæge sig rundt, hvis man skal på arbejde, eller der er tale om livstruende situationer.

- Tallene fortæller os desværre, at vi har en stor stigning i antallet af smittede og døde. Derfor skal vores vaner ændres nu, og vi må alle opgive noget til gavn for Italien. Vi skal gøre det med det samme, og vi får kun succes, hvis vi alle arbejder sammen og tilpasser os disse strengere regler, siger Giuseppe Conte ifølge nyhedsbureauet Ansa.

Premierministeren mener, at det eneste rigtige er, at man bliver hjemme i sit eget hjem, hvis muligt.

Derfor forbliver skoler og universiteter lukket frem til 3. april. De lukkede ned 5. marts.

- Vores fremtid og Italiens fremtid er i vores hænder. De hænder er nødt til at være mere ansvarlige end nogensinde før, siger Giuseppe Conte.

Samtidig aflyses alle offentlige forsamlinger. Herunder alle sportsbegivenheder på alle niveauer frem til 3. april. Tidligere er kampe i blandt andet fodboldens Serie A blevet spillet uden tilskuere, men de bliver altså nu helt aflyst.

Premierministeren vil underskrive et dekret tirsdag, således at reglerne træder i kraft med det samme.

Udvider eksisterende restriktioner

Udbruddet i Italien har sit epicenter i regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto, der alle ligger i den nordlige del af landet.

Siden har virusset spredt sig, og 8. marts besluttede regeringen og Giuseppe Conte, at Lombardiet og 14 andre regioner skulle være i en 'karantæne'.

Lyn-analyse

Det bliver bare værre og værre for hver dag, der går. Og pludselig kom det her pressemøde så bare ud af det blå i aften. Conte sagde, at de sagtens kan udstede dekreter, men at det handler om at samarbejde. Så der bliver appelleret til folks ansvarsfølelse og sunde fornuft, fordi de svage og gamle kræver behandling. Og nu spreder hashtagget #iorestaacasa, der betyder ”jeg bliver hjemme” sig. Det er en meget alvorlig situation.

Det var de hidtil drastiske tiltag, der er set uden for Kina, i at begrænse smittespredningen.

Med restriktionerne skulle befolkningen forsøge at undgå at bevæge sig "ind og ud i territorierne og også inden for" de nedlukkede områder, ligesom at sisportssteder, museer, fitnesscentre, skoler og universiteter blev lukket ned.

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser

Italien er det land i Europa, hvor flest personer er smittet med coronavirussen SARS-COV-2, der er den korrekte videnskabelige betegnelse for virusset.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Her er i alt 9172 blevet smittet, hvoraf 463 er døde, mens 724 er blevet helbredt.

Ifølge Johns Hopkins Universitetet, der laver en løbende optælling over smittede, døde og raskmeldte, er 113.584 blevet smittet på verdensplan.

I Danmark er 90 blevet smittet, mens antallet af personer i karantæne er 770. Ifølge Statens Serum Institut er 1119 blevet testet for virusset SARS-COV-2.

Udenrigsministeret fraråder alle rejser til regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte, Veneto, Marche og Valle d'Aosta. Såfremt man kommer hjem fra én af dem, opfordres man til at gå i 14 dages karantæne.

Mandag aften oplyser Udenrigsministeriet, at man ovenpå Italiens udmelding nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Italien og San Marino.

Der bor cirka 60 millioner mennesker i Italien.