Første retsdag om nedskydning af fly - ingen af de tiltalte mødte op

Mere end fem år efter, at flyet MH17 blev skudt ned, er retssagen i gang. Sagen emmer af storpolitik, men Rusland benægter enhver indblanding.

298 navne blev mandag læst op i retten i Schiphol lidt uden for Amsterdam.

Navne på personer, der alle var ombord på flyet MH17, der blev skudt ned over det østlige Ukraine 17. juli 2014.

298 personer, der alle efterlod sig pårørende. Pårørende, der ønsker, at nogen bliver stillet til ansvar og straffet for handlingen.

- Retssagen er meget vigtig for os, fordi ingen forventede, at der overhovedet ville blive en retssag. Men i dag har anklageren vist hele verden, at der er beviser nok til at rette en anklage, lød det fra en pårørende, Anton Kotti, kort før retssagen gik i gang.

- Og jeg håber, at dommeren får så mange beviser på sit bord, at han kun kan komme frem til en konklusion: 'skyldig', fortsatte han.

Ingen mistænkte til stede

Den ledende dommer i sagen, Hendrik Steenhuis, åbnede med en udtalelse til de pårørende.

- Vi dommere er klar over, at tabet af så mange menneskeliv, og den pludselige afslutning på deres liv, er helt ubegribelig.

Derefter skulle retten så afgøre, om sagen overhovedet kunne fortsætte. Ingen af de fire tiltalte var nemlig mødt op.

Der er tale om tre russere og en ukrainer.

I 2014 var de alle en del af de prorussiske separatister, der kæmpede for at løsrive det østlige Ukraine fra Ukraine.

Det var dog heller ikke forventet, at de ville møde op i retten.

De fire formodes at befinde sig i Rusland. Et land, der ikke er kendt for udlevere sine statsborgere til retsforfølgelse.

Retten besluttede dog, at sagen kan fortsætte in absentia, altså uden tilstedeværelse af de anklagede.

Ifølge rettens vurdering var de fire personer blevet tilstrækkeligt informeret om, at de var tiltalt i sagen.

En beslutning, anklageren var enig i.

- Det kan meget vel være, at ingen ender med at blive straffet, men at få sandheden frem er og bliver det vigtigste, lød det fra anklager Ward Ferdinandusse.

Kun den ene af de fire tiltalte var repræsenteret af et forsvar i retten. Gennem sin forsvarer erklærede Oleg Pulatov sig ikke skyldig.

- Han erklærer i dag, at han ikke er ansvarlig for nedskydningen af MH17 og kan dermed heller ikke anklages for mord, lød det fra hans forsvarer.

Storpolitik og misinformation

MH17 blev skudt ned, mens konflikten i Ukraine var på sit højeste. Derfor er sagen også omgærdet af storpolitik.

Rusland er blevet kritiseret for ikke samarbejde i opklaringsarbejdet.

Senest i går, hvor pårørende havde stillet 298 tomme stole op foran den russiske ambassade i den hollandske by Haag.

En undersøgelse fra 2016 peger på, at flyet blev skudt ned med et russisk Buk-missil, men Rusland afviser at have haft noget med nedskydningen at gøre.

Lyn-analyse

Der er meget på spil på mange niveauer i denne retssag. På det helt personlige plan er retfærdigheden på spil for de pårørende. Selvom risikoen for, at ingen i sidste ende bliver straffet, er sandsynlig, så ønsker de efterladte, at der bliver sat et juridisk punktum.

På det storpolitiske niveau er der også meget på spil. Den formodede nedskydning af MH17 er symbolet på den sikkerhedspolitiske krig mellem Rusland og Vesten. Kreml har hele tiden benægtet enhver delagtighed i tragedien, men kommer der en dom, som siger noget andet, så vil den geopolitiske kamp mellem Øst & Vest stå mejslet i sten.   

I flere russiske medier florerede der i dagene efter tragedien en række alternative teorier om nedskydningen. Blandt andet, at det skulle have været et mordforsøg på Putin, da hans fly lignede MH17 til forveksling.

De pårørende er dog ikke i tvivl om, at Rusland spillede en rolle, og at det vil komme frem under retssagen.

- Mr. Putin sagde i går i en nyhedsudsendelse, at der ikke nogen beviser, og hvis der er, så er de falske. Men han vil blive overrasket over, at et lille land som Holland kan få så mange beviser på bordet, siger Anton Kotti.

Dommerne forventer, at sagen kommer til at tage et til to år.