Coronavirus

Coronavirus og priskrig sender olieprisen i frit fald

Faldet i olieprisen kan få stor betydning for prisen på en liter benzin, vurderer Investeringsøkonom.

Olieprisen har natten til mandag været i frit fald, da en konflikt mellem verdens oliegiganter er brudt ud samtidig med spredningen af coronavirus.

Prisen på en tønde nordsøolie er faldet mere end 20 procent siden i fredags til en pris på 35 dollar per tønde. Det er næsten halvdelen af, hvad en tønde nordsøolie kostede i starten af året. Det er samtidig det laveste prisniveau siden 2016

Der er flere forhold, som presser prisen på olie, skriver Bloomberg News.

Efterspørgslen på brændstof falder

Coronavirussen har sænket efterspørgsel på brændstof - blandt andet fordi der bliver fløjet mindre, og fordi mange fabrikker i Kina kører i lavere gear.

Samtidig brød forhandlinger mellem Rusland og oliekartellet Opec sammen i fredags. Opec består af 14 lande, herunder Saudi-Arabien, Iran og Irak.

Fakta om OPEC

- OPEC dækker over 14 olieeksporterende lande heriblandt Saudi Arabien, Venezuela, Kuwait og Indonesien.

- Intentionen med at oprettet organisationen var at sikre en stabil leverance og pris på olie på verdensplan.

- Organisationen blev stiftet i 1960 og havde sin storhedstid i 1970'erne.

På bordet var en aftale om at skære i produktionen med henblik på at få prisen op, men det ville Rusland ikke gå med til.

Dermed brød en tre år lang romance mellem Rusland og Opec sammen. Den har været kendt som Opec+.

Saudi-Arabien presser markedet

I weekenden har Saudi-Arabien, der er blandt verdens største olieproducenter, sat sine officielle oliepriser markant ned.

Saudi-Arabien forsøger, ved at sænke priserne, at få olieraffinaderier i Asien, Europa og USA til at købe olien i Saudi-Arabien på bekostning af andre lande.

Samtidig varslede landet, at det ville skrue op for sin produktion. På den anden side har Rusland også varslet, at landets olieproducenter har grønt lys til at pumpe så meget olie som muligt.

- Opec+ har helt klart overrasket markedet ved at gå ind i en priskrig, hvor de vil øge deres markedsandele, siger Andy Lipow, der er direktør for konsulentfirmaet Lipow Oil, til Bloomberg News.

Da markedet åbnede i Asien søndag aften dansk tid, faldt priserne i de første sekunders handel mere end 31 procent.

Det er det største fald på én dag siden Golfkrigen i 1991, skriver Bloomberg News. Efterfølgende er faldene bremset en smule.

Økonom: Kan give billigere benzin

Fortsætter de lave oliepriser, kan det medføre billigere benzin.

I starten af året skubbede uroen efter amerikanernes drab af den iranske topgeneral Qassem Soleimani olieprisen i vejret, men siden er den faldet, og i sidste uge kunne man købe benzin billigere end man har kunnet i et helt år.

Men fortsætter oliepriserne nedad, fordi Opec og Rusland ikke kan blive enige, kan de danske forbrugere potentielt se frem til en besparelse på to kroner per liter benzin. Det forudser Per Hansen, der er Investeringsøkonom ved Nordnet.