USA VALG

Tidligere konkurrent støtter Joe Biden - og kører sig selv i stilling

Med sin offentlige støtte til Joe Biden bringer Kamala Harris sig i spil som vicepræsidentkandidat, siger analytiker.

Den amerikanske senator Kamala Harris støtter Joe Biden som Demokraternes præsidentkandidat.

Det oplyser Kamala Harris i en udtalelse og på Twitter.

- Da jeg startede mit forsøg på at blive præsident, sagde jeg, at USA har brug for en præsident, der afspejler amerikanernes anstændighed og værdighed. En præsident, der siger sandheden. En præsident, der kæmper for dem, der ofte bliver ignoreret. Det tror jeg stadig den dag i dag. Derfor er jeg stolt over at anbefale min ven, vicepræsident Joe Biden, som præsident for USA, siger Harris.

Dermed er Kamala Harris den seneste højtprofilerede demokrat til offentligt at støtte Joe Biden. Tidligere har også Beto O'Rourke, Amy Klobuchar og den tidligere borgmester i South Bend, Indiana, Pete Buttigieg meddelt, at de støtter Biden. Alle tre har som Harris forsøgt at blive valgt til Demokraternes præsidentkandidat.

Lyn-analyse

Kamala Harris er favorit til at blive Joe Bidens vicepræsidentkandidat. Men hvad vinder Biden ved at vælge Harris, der selv stillede op og skuffede fælt? Biden har fat i sorte vælgere, så han burde kigge efter en kandidat, der appellerer til unge og latinoer. Det gør Harris ikke i stor stil. Hendes hjemstat Californien er ikke i spil, hun appellerer ikke til hvide arbejderklassevælgere (tværtimod), og hun er ikke nogen håndsrækning til venstrefløjen. Kort sagt er der stor risiko for, at Harris endnu engang bliver hypet til skyerne, og så bliver ramt af den hårde virkelighed få måneder senere.

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster var det ventet, at Kamala Harris vælger at støtte Joe Biden.

- Det interessante er timingen, som er taktisk. Harris ventede ligesom mange andre profilerede demokrater med at støtte Biden, indtil den tidligere vicepræsident fik medvind på cykelstien, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Han peger på, at Kamala Harris ikke offentligt støttede Joe Biden, da han tidligere i valgkampen var i problemer.

Super Tirsdag, hvor Demokraterne afholdt primærvalg i 14 stater, viste sig dog som en god dag for Joe Biden.

Her vandt Biden så mange delegerede, at han kunne lægge sig i spidsen foran den tidligere forhåndsfavorit Bernie Sanders.

- Støtteerklæringen illustrerer dermed både den tvivl, der hersker omkring Bidens styrke, men også Harris' opportunisme, siger Mirco Reimer-Elster.

Tidligt i primærvalget var Kamala Harris blandt favoritterne til at blive Demokraternes præsidentkandidat, men på grund af faldende tilslutning trak hun sig tilbage i december. Den gang lød det, at økonomi spillede en rolle i, at hun kastede håndklædet i ringen.

I dagene efter blev Joe Biden spurgt, om han ville overveje Kamala Harris som vicepræsident, skulle han blive valgt.

- Selvfølgelig vil jeg det. Senator Harris har evnerne til at blive alt, hvad hun har lyst til, lød svaret dengang fra Joe Biden.