Coronavirus

Folk flygtede ud af Milano i nat - sådan har karantænen ramt Norditalien

Karantænen i Norditalien har allerede fået vidtgående konsekvenser. Familier bliver splittet, og folk flygter ud af den lukkede zone.

Da nattoget fra Milanos Garibaldi-station lørdag aften åbnede dørene klokken 23.20, strømmede hundredvis af mennesker ind i vognene for at undslippe den karantæne, som Italiens regering har placeret næsten 16 millioner indbyggere i på grund af udbruddet af coronavirus.

Hvordan vil de kontrollere alle adgangsveje?

Giovanni Maria Soldi, advokat, Milano

Omkring 500 mennesker var ifølge de italienske medier Repubblica, Rai og Il Giornale stimlet sammen på perronen for at komme med toget mod Salerno. Der var ikke plads til alle, og folk uden billet gjorde det klart for togføreren, at de hellere ville betale bøden end forlade toget.

Mange af dem fik lov at komme med, men nogle måtte finde en anden vej ud af Norditalien, inden karantænen trådte i kraft.

Ifølge Repubblica er mange italienere formentlig også kørt ud af karantæneområdet i bil for at undgå at blive fanget.

Konkret betyder den italienske regerings beslutning, at man fra i dag ikke længere må rejse ind og ud af det område i Norditalien, hvor den smitsomme coronavirus for alvor har bidt sig fast.

Restauranter og barer i området må stadig holde åbent mellem klokken 06.00 og 18.00, men de lokale må kigge langt efter turister, og folk skal holde minimum én meters afstand fra hinanden.

De første konsekvenser af karantænen har allerede ramt folk i området, hvor flere familier er blevet adskilt.

For eksempel den 51-årige manufakturhandler Laurent Negrin, der bor i Fiesole uden for karantæneområdet.

Han er fraskilt, og hans to døtre bor hos deres mor i Bergamasco, der er ramt af karantænen.

- Jeg bad hende bringe dem i sikkerhed her. Jeg ventede, at de ville komme i morgen. Hvad gør jeg nu, siger han til avisen Corriere della Sera.

Hvornår må man køre?

Giovanni Maria Soldi, der er advokat i karantæneramte Milano, er bekymret for sin lille datter, der bor hos sin mor i Torino uden for karantæneområdet.

- Kan jeg tage hen til hende? Der er videobeskeder, det er sandt, men hvad hvis situationen bliver ved eller forværres? Jeg er virkelig bekymret. Foranstaltningerne får mig til at tænke, at situationen er meget alvorlig, og så spørger jeg mig selv, hvordan de vil kontrollere alle adgangsveje, og hvordan vil de gøre det på motorvejene, siger han til Corriere della Sera.

Vejen ind til Milanos normalt travle Linate-lufthavn søndag morgen.

Folk der skal krydse grænsen til karantæneområdet for at komme på job er også i vanskeligheder.

- Skal man tage sine lønsedler med for at bevise, at man arbejder for en virksomhed uden for regionen, spørger Elisabetta Aldrovandi, der er advokat, ifølge Corriere della Sera. Hun vil gerne vide, hvad der skal til, før man må krydse grænsen til karantæneområdet.

Andre har problemer med deres kæledyr. For eksempel Antonio Pessina, der skriver på Twitter:

- Jeg er nu med mine børn i Parma. Jeg bor i Mantua, og er midlertidigt i Verona på grund af arbejdet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg håber bare på, at jeg vil være i stand til at få fat i min kattekilling, der er alene i Verona.

Når de øjeblikkelige problemer på grund af karantænen er løst, venter der flere tunge problemer.

Hos taxachaufførerne i Milano er karantænen for eksempel katastrofal.

En meget dyr beslutning

Vincenzo Mazza, der er direktør for et af byens taxaselskaber, siger til avisen II Giorno, at antallet af ture i Milano allerede er faldet med 85 procent på grund af virusudbruddet, og at selskabets omkring 15.000 ture nu formentlig vil blive reduceret yderligere.

Derfor har chaufførernes fagforening bedt myndighederne om hjælp og anmodet om, at chaufførerne hverken skal betale skat eller afdrag på lån før juni 2021.

Og det er ikke kun taxachaufførerne, der er ramt i Milano.

Ifølge Gabriel Meghnagi, der er formand for de handlende i en af byens distrikter, er indtjeningen allerede faldet med 60 procent, og antallet af mennesker i byens butikker er halveret. Med karantænen ser det hele endnu mere sort ud, så han har startet en underskriftindsamling for at få regeringen til at fritage byens handlende for skat. Gabriel Meghnagi opfordrer desuden til investeringer, der skal bremse den negative udvikling, skriver Il Giorno.

Flere blæser på reglerne

Mens karantænen i løbet af natten til søndag har lukket en del af Norditalien ned, sidder der folk i Rom, der anklager de norditalienske beboere for at være uansvarlige.

- Nattelivet og storcentrene fortsætter med at være fulde af folk. Det er ikke alle, der overholder reglerne i Milano, skriver avisen Il Fatto Quotidiano.

Avisen henviser blandt andet til et Facebookopslag fra en kunde i Ikea i byen Corsico - der nu er karantæneramt. Billedet viser folk, der står tæt sammen lørdag formiddag.

Og så henviser avisen til et arrangement i et shoppingcenter i byen Montesilvano 5. marts, hvor folk stimlede sammen for at møde sangerinden Elettra Lamborghini.

Det var samme dag, som skolerne lukkede i Italien, men alligevel valgte shoppingcenteret at gennemføre arrangementet.

Billederne fra arrangementet er blevet delt flittigt af italienere på Twitter.

- Masser af mennesker i Montesilvano for at se Elettra Lamborghini. Idioter, skriver Dalia Anfossi.

Idioterne

Samme betegnelse bliver flittigt brugt om de mennesker, som natten til søndag flygtede ud af Milano, efter rygterne om at byen skulle i karantæne.

Her er det for eksempel en medicinstuderende, der viser et billede, som ifølge flere italienske medier er fra stationen i Milano lørdag.

Han skriver, at han vil have de personer, som lækkede oplysningerne om den forestående karantæne, fyret.

Og her er det det højrenationale parti Lega Nord, der skriver, at scenerne fra det sidste tog ud af Milano ligner noget fra en gyserfilm.

Andre tager en mere humoristisk vinkel.

- Coronavirus, her er et billede af højhastighedstoget Frecciarossa, der afgår fra Milano, skriver twitterbrugeren Tragicom 24.