Coronavirus

Udenrigsministeriet ændrer rejsevejledning for hele verden - fraråder nu rejser til yderligere to italienske regioner

Alle lande er nu på en eller anden måde påvirket af coronavirus. Derudover frarådes ikke-nødvendige rejser til yderligere to italienske regioner.

Udenrigsministeriet har lørdag eftermiddag ændret sin rejsevejledning for Norditalien og anbefaler nu at undgå alle ikke-nødvendige rejser til i alt seks italienske regioner. Listen over regioner, man skal undgå, omfatter nu Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte, Veneto, Marche og Valle d'Aosta (Aostadalen, red.).

Det vil sige, at der nu er seks regioner i Italien, der har sikkerhedsniveauet 'orange', hvilket svarer til 'alvorlig risiko'.

- Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt, står der på Udenrigsministeriets hjemmeside.

På Twitter skriver Udenrigsministeriets Borgerservice, at man hæver risikovurderingen ud fra et forsigtighedsprincip, fordi antallet af smittede stiger i regionerne.

Fredag aften valgte Udenrigsministeriet at hæve sikkerhedsniveauet for alle lande i verden, hvilket betyder, at danskere på udlandsrejse opfordres til at være ekstra forsigtige, uanset hvor de befinder sig.

Sikkerhedsniveauet for alle lande i forhold til coronavirus er dermed blevet hævet til minimum 'gul'.

Hvad betyder det at være "ekstra forsigtig"?

Konkret betyder ændringen i rejsevejledningerne til 'gult', at du både før og under rejser bør være ekstra forsigtig. Det indebærer, at du bør:
• Tjekke rejsevejledningen til det land, du rejser til eller igennem.
• Følge Sundhedsstyrelsens råd for at mindske risikoen for at blive smittet på www.sst.dk/corona.
• Holde dig opdateret om sundhedsforholdene og lokale myndigheders foranstaltninger på danske ambassaders hjemmesider samt via lokale myndigheder, nyhedsmedier og dit rejsebureau.
• Huske at tjekke din rejseforsikring.

Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2 fredag.

Ministeriet udfører ændringen ud fra et "forsigtighedprincip" og for at "forebygge yderligere smitte i Danmark".

- Den viser, at i hele verdenen er der nu en eller anden form for påvirkning på grund af corona. Det behøver ikke være fordi, der er mange smittede i de enkelte lande. Men der er mange lande, der tager initiativer ligesom i Danmark, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet, til TV 2 fredag.

- Det kan påvirke en som rejsende, ikke nødvendigvis fordi man risikere at blive smittet, eller at der er stor smitterisiko. Men alt muligt andet kan påvirke en. Temperaturscanninger. Rejserestriktioner. Og det er også vigtigt at vide, når man tager afsted, og derfor er vi gået i gult, uddyber han.

Verden i gul

Nedenfor kan du se, hvordan Udenrigsministeriets kort i forhold til coronavirus fredag har ændret sig. Indtil klokken 19.30 fredag var kun få lande i risikogruppen - efter klokken 19.30 er det hele verden.

Udenrigsministeriets kort for rejsevedledninger før 6. marts klokken 19.30.
Udenrigsministeriets kort for rejsevedledninger efter 6. marts klokken 19.30.

Kortet gælder dog kun i forhold til coronavirus - nogle lande kan have højere risikovurdering af helt andre årsager.

Hvad betyder farverne?

Udenrigsministeriet opererer med risikogrupper inddelt i farvekategorierne: Rød, orange, gul og grøn i sine rejsevejledninger.

Ved 'rød' fraråder Udenrigsministeriet alle rejser til området. I forhold til coronavirus gælder det for Hubei-provinsen i Kina.

Ved 'orange' "frarådes alle ikke-nødvendige rejser" til området, hvilket i forhold til coronavirus blandt andet gælder for seks regioner i det nordlige Italien.

'Gul' betyder, at man skal være "ekstra forsigtig". Men det betyder ikke, at Udenrigsministeriet fraråder rejser til området. Man skal heller ikke i hjemmekarantæne efter rejser til 'gule' lande.

'Grøn' betyder, at man skal være "opmærksom".

Sundhedsstyrelsens anbefaling om at blive hjemme efter hjemkomst gælder kun de områder, der har 'rødt' eller 'orange' sikkerhedsniveau på grund af coronavirusdbruddet.

De ændrede rejsevejledninger kommer på samme dag, som regeringen og myndighederne anbefalede, at alle arrangementer i Danmark med over 1000 gæster bør udskydes eller aflyses.

Rejsebureau: - Det er ikke overilet

At rejsevejledningerne nu ændres for alle lande i verden, kommer ikke til at betyde, at man skal aflyse sin rejse og få penge retur.

- Så længe, at den kun er på 'gul', og der ikke frarådes rejser, så vil det ikke ændre på vores refunderingspolitik. Det er det kun i det tilfælde, at der frarådes rejser til et område, siger Mikkel Hansen, pressechef i rejsebureauet TUI.

Det vil sige, at der er forskellige regler for de seks regioner i Norditalien, hvor der nu fradrådes ikke-nødvendige rejser til, og så resten af Italien.

Rejsebureauet er i øvrigt enig med Udenrigsministeriets ændrede rejsevejledninger, hvor man beder danskere være ekstra forsigtige i hele verden.

- Jeg vil ikke kalde det overilet. Vi læner os op ad Udenrigsministeriets anbefalinger. Vi vil da også gerne have, at vores gæster udviser en vis opmærksomhed. Vores prioritet er, at gæsterne føler sig trygge, siger Mikkel Hansen.