Coronavirus

3.500 på krydstogt med coronavirus - Trump vil lade dem blive om bord, så USA's smittetal ikke stiger

Krydstogtskib tog passagerer om bord i San Fransisco, mens en coronasmittet mand blev sat af. Nu sejler det i cirkler med 21 syge om bord.

USA's præsident Donald Trump ser helst, at passagererne på et krydstogtskib, der ligger ud for den amerikanske vestkyst, ikke får lov at gå i land i USA.

Jeg har ikke brug for, at tallet fordobles på grund af et skib, vi ikke er skyld i

Donald Trump, præsident i USA

Mindst 21 passagerer på skibet Grand Princess er smittet med coronavirus, og der er mere end 3.500 mennesker om bord.

Men Donald Trump bryder sig ikke om at lade passagererne ind i USA, fordi det vil få antallet af smittede til at stige, skriver Reuters.

- Jeg kan lide, at tallet bliver, hvor det er. Jeg har ikke brug for, at tallet fordobles på grund af et skib, vi ikke er skyld i, sagde præsidenten under et besøg på USA's center for sygdomsbekæmpelse i Atlanta fredag.

Lørdag var antallet af smittede i USA på mindst 332.

Præsidenten gjorde dog klart, at han ikke egenhændigt ville træffe beslutningen om at lade passagererne blive om bord.

- Jeg har gode folk. Eksperter, inklusiv vores vicepræsident, der arbejder 24 timer i døgnet på det her. De vil have folkene af. Jeg ville hellere have dem til at blive, men jeg gør, hvad de siger. Jeg lader dem træffe den endelige beslutning, sagde præsidenten under sit besøg i Atlanta.

Donald Trump har sat sin vicepræsident Mike Pence i spidsen for den amerikanske indsats mod coronavirus, og Mike Pence sagde fredag, at der er planer om at sejle krydstogtskibet til en ikke-kommerciel havn.

I karantæne på militærbaser

Smittede passagerer vil ifølge vicepræsidenten blive anbragt i karantæne på amerikanske militærbaser. Hvad der skal ske med de personer, der ikke er smittet, sagde Mike Pence ikke noget om.

Til gengæld fortalte han, at alle om bord på Grand Princess vil blive testet for coronavirus.

- Alle passagerer og besætningsmedlemmer vil blive testet for coronavirus. De, der har brug for at komme i karantæne, vil komme i karantæne. De, der har brug for lægehjælp, vil få det, sagde Mike Pence.

Skibet, der har base i San Fransisco, fik i torsdags besøg af den amerikanske kystvagt 110 kilometer ude i Stillehavet, hvor to helikoptere og et Hercules-fly sendte en gruppe soldater om bord på skibet for at teste en gruppe syge passagerer og besætningsmedlemmer for coronavirus.

I øjeblikket sejler skibet fortsat i cirkler ud for USA's vestkyst, viser de seneste data fra hjemmesiden Marinetraffic, der overvåger skibets position.

En passager om bord på skibet fortæller til avisen San Fransisco Cronicle, at han er ved at løbe tør for vigtig medicin, og at passagererne ikke får ret megen information om situationen.

Mangel på information og medicin

Den 56-årige David Healy og hans hustru gik om bord på skibet 21. februar for at fejre deres 30-årsbryllupsdag, men skibet fik ikke lov til at vende tilbage til San Fransisco på grund af sygdomsudbruddet.

David Healy har diabetes, og han så Mike Pence udtale sig på direkte tv. Da det gik op for ham, at han måske vil løbe tør for medicin, ringede han til skibets besætning fra sin kahyt, men her fik besked om, at han ikke kunne få hjælp på grund af travlhed, fortæller han til San Fransisco Cronicle.

En anden passager på skibet har kræft og frygter ligeledes at løbe tør for medicin.

Hvor smitten om bord på Grand Princess kommer fra, er endnu ikke opklaret, men på skibets forrige tur var en 71-årig mand om bord, der havde sygdommen.

Han er nu død.

Nogle af passagererne fra den forrige tur blev desuden om bord på Grand Princess for at deltage i rejsen 21. februar.

- Det er vigtigt at notere sig, at Grand Princess faktisk var på sin anden tur, og at vi kender til infektion med coronavirus fra den første tur, sagde Mike Pence fredag.

Kritik af Trumps idé

Passagererne på skibet er hovedsageligt amerikanere, men alligevel er præsident Trump modstander af, at de kommer i land, men han siger dog, at han "kan leve med det", hvis Mike Pence giver dem lov til at vende hjem i stedet for at lade passagererne blive om bord.

- Det var ikke deres egen skyld, og de er hovedsagelig amerikanere, så jeg kan leve med begge dele. Jeg ville hellere have dem til at blive om bord, men jeg forstår fuldstændig, hvis de hellere vil have dem af. Jeg gav bemyndigelse til, at de kunne træffe beslutningen selv, sagde Trump under besøget i Atlanta.

Idéen med at lade passagerer blive i karantæne på et krydstogtskib blev ført ud i livet for under en måned siden, hvor skibet Diamond Princess lå i en japansk havn med coronasmitte om bord.

Her spredte smitten sig blandt passagerer og besætning på trods af, at skibet lå i karantæne.

Professor John Swartzberg, der er ekspert i infektionssygdomme ved Berkeley-universitetet, siger til San Fransisco Cronicle, at Donald Trumps idé med at lade alle blive om bord er dårlig, fordi et krydstogtskib er "en perfekt petriskål til at sprede sygdom".

- Hvad angår folkene på skibet, så er det bedste for dem at komme af. Jo længere tid de er på det, jo større er chancen for, at de bliver smittet siger han til avisen.