Udland

Clinton taler ud om affære med Lewinsky: - Jeg har det forfærdeligt

Monica Lewinsky-affæren var tæt på at koste Bill Clinton præsidentposten. Nu taler han og Hillary Clinton ud om sagen i en ny dokumentar.

USA’s forhenværende præsident Bill Clinton fortæller i en ny dokumentar, at han har det ”forfærdeligt” med, at hans affære med Monica Lewinsky kom til at spille så stor en rolle i den tidligere praktikants liv.

Vi har alle bagage i vores liv, og nogle gange gør vi ting, vi ikke burde gøre

Bill Clinton

Det skriver CNN på baggrund af en ny dokumentar om hans hustru, Hillary Clinton.

- I løbet af årene har jeg set hende (Monica Lewinsky, red.) forsøge at få et normalt liv igen. Men man bliver nødt at beslutte sig for, hvordan man definerer normalt, siger Clinton ifølge CNN.

Han fortæller videre, at han indledte forholdet med Lewinsky, en 22-årig praktikant i Det Hvide Hus, for at forsøge at håndtere "pres", "bekymringer" og "skuffelser".

Monica Lewinsky og Bill Clinton fotograferet i Det Hvide Hus i 1997.

- Vi har alle bagage i vores liv

I den fire timer lange dokumentar åbner både Bill og Hillary Clinton op om, hvordan sagen påvirkede dem følelsesmæssigt.

- Vi har alle bagage i vores liv, og nogle gange gør vi ting, vi ikke burde gøre. Det var forfærdeligt, det jeg gjorde, siger Bill Clinton i dokumentaren.

Præsident Clinton afviste gentagne gange, at han havde haft et seksuelt forhold til praktikanten Monica Lewinsky.

En tydeligt berørt Bill Clinton uddyber:

- Jeg gjorde det her, som er frygteligt. Hvad jeg gjorde, var forkert. Jeg hadede at såre hende.

Hillary Clinton siger, at hun forlangte af sin mand, at han skulle fortælle datteren, hvad der var sket, så hun ikke skulle høre det fra andre.

- Jeg sagde til ham: "Hvis det her bliver offentligt kendt, så er du nødt til at snakke med Chelsea”, fortæller Hillary Clinton og tilføjer, at hun var knust og såret.

Clinton-familien fotograferet ved Det Hvide Hus i 2000. Hillary Clinton har tidligere udtalt, at det var den sværeste beslutning i hendes liv at blive sammen med Bill Clinton efter affæren.

Hillarys svære beslutning

Den forhenværende præsident bliver i dokumentaren spurgt til, hvorfor han var villig til at løbe risikoen.

- Det tænker man ikke på. Det er ikke derfor, folk gør dumme ting. Ingen sætter sig ned og siger: ”Nu vil jeg tage en virkelig uansvarlig risiko, der er dårlig for min familie, dårlig for mit land og dårlig for mine ansatte”, svarer Bill Clinton.

Hillary Clinton har tidligere fortalt, at beslutningen om at blive hos sin mand efter affæren er den sværeste beslutning, hun nogensinde har truffet.

Hillary Clinton kigger på sin mand, efter han har indrømmet, at han havde en affære med Monica Lewinsky.

Affæren med Monica Lewinsky fandt sted fra 1995 til 1997 og kom frem i lyset i 1998 og udviklede sig til en skandale, der var tæt på at koste Bill Clinton præsidentposten.

Efter gentagne gange at have benægtet affæren indrømmede Bill Clinton efter pres, at det var sket.

Affæren førte til en rigsretssag mod Bill Clinton, men Senatet fandt dog i 1999, at det ikke var nok til at afsætte ham som præsident.

Lewinsky: - Det var magtmisbrug

I de senere år har Monica Lewinsky uddybet sit syn på den over 20 år gamle affære, som hun ser i et nyt lys efter fremkomsten af MeToo-bevægelsen.

I et indlæg i Vanity Fair fortalte hun i 2018, at præsidenten i hendes øjne groft havde udnyttet sin position - affæren var ikke et "seksuelt overgreb", men det var "magtmisbrug", mente hun.

Monica Lewinsky fotograferet i februar i år under et Vanity Fair-show.

Lewinsky har ifølge nyhedsbureauet AFP tidligere fortalt, at hun for adskillige år siden blev diagnosticeret med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD).