Udland

Rusland og Tyrkiet i direkte konfrontation i Syrien - nu mødes Putin og Erdogan

De to landes forhold er igen udfordret efter nye sammenstød i Idlib-provinsen i Syrien.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødes torsdag med sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, i Moskva.

Det er første gang, de to statslederes mødes, efter syriske regeringstropper – med hjælp fra allierede russiske styrker – indledte en storstilet offensiv mod den sidste oprørsbastion i Idlib.

Nato-landet Tyrkiet har i løbet af konflikten indsat tusindvis af soldater i Idlib for at forhindre Syriens præsident Bashar al-Assad i at nedkæmpe oprørsgrupperne - og dermed få fuld kontrol over området langs den tyrkiske grænse.

Derfor står russiske og tyrkiske grupper nu ansigt til ansigt i Syrien.

Tyrkiet hævner angreb

Så sent som i sidste uge blev 36 tyrkiske soldater dræbt i et luftangreb, som Tyrkiet anklager Syrien og dets allierede for at stå bag.

Søndag skød Tyrkiet så tre syriske jagerfly ned og bombede 100 kampvogne og flere militære anlæg i Syrien.

Tyrkiets forsvarsminister, Hulusi Akar, oplyste umiddelbart efter aktionen, at den var hævn for de 36 dræbte tyrkiske soldater.

Han tilføjede, at 2212 syriske soldater var blevet "neutraliseret". En betegnelse, der som oftest betyder, at de er dræbt eller såret.

En kortsigtet løsning

Med mødet i Moskva håber parterne nu at lande en eller anden form for fredsaftale.

Det vurderer Martin Selsøe Sørensen, der tidligere har været korrespondent i Tyrkiet, fra TV 2s udlandsredaktion:

- Problemet er, at det næppe bliver en langtidsholdbar aftale. Der er stadig oprørere i Idlib, og Assad ønsker stadig fuld kontrol over Syrien. Så selvom to af parterne nu mødes i Moskva, vil en eventuel aftale formentlig smuldre, som vi har set det før.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødes torsdag med sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, i Moskva. De to landes forhold er igen udfordret efter nye sammenstød i Idlib-provinsen i Syrien.
Idlib ligger i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet.

Konfliktens egentlige modstandere

Ifølge Martin Selsøe Sørensen er det konfliktens direkte modstandere, der nu også står ansigt til ansigt i Kreml.

- Flere ting indikerer, at det var russiske kampfly, der i sidste uge dræbte de 36 tyrkiske soldater i Idlib. Så selvom Rusland nægter at være indblandet, og Tyrkiet anklager præsident Assad for at stå bag, så er det efter alt at dømme de direkte stridende parter, der nu mødes i Moskva.

Den optrappede situation i Idlib-provinsen har medført en ny bølge af syriske flygtninge på vej mod Tyrkiet, der allerede huser omkring 3,7 millioner syriske flygtninge.

Præsident Erdogan bekræftede lørdag, at Tyrkiet har åbnet sine grænser til Europa.

Kun få flygtninge slap dog over grænseovergangene til Grækenland og Bulgarien, der var skarpt bevogtet af både EU's grænsepatrulje Frontex og lokale grænsevagter.