Nu er det sket igen: Smitte ombord pĂĄ krydstogtskib - tusindvis af passagerer skal opspores

Krydstogtskib har fået forbud mod at gå i havn, efter tidligere passager er død. I Californien skal hundredvis af tidligere passagerer nu undersøges.

Endnu et krydstogtsskib er blevet stoppet af mistanke om corona-virus.

Krydstogtskibet Grand Princess ligger nu stille i internationalt farvand, en dagsrejse fra Californiens kyst, med omkring 2500 mennesker om bord.

Skibet blev stoppet, dagen før det skulle lægge til kaj i San Francisco, efter 11 passagerer og ti besætningsmedlemmer udviste tegn på smitte med corona-virus.

Torsdag morgen (lokal tid) bragte en helikopter fra den amerikanske kystbevogtning bringe testudstyr ombord, så skibets læger i første omgang kan teste 100 udvalgte passagerer og besætningsmedlemmer ombord, skriver Los Angeles Times.

Onsdag erklærede Californiens guvernør Gavin Newsom hele staten i nødretstilstand på grund af frygt for corona-smitte.

Han sagde samtidigt, at ingen passagerer fra Grand Princess vil fĂĄ lov til at forlade skibet:

- Skibet får ikke lov at lægge til kaj, før vi har undersøgt passagerne grundigt, sagde guvernør Gavin Newsom på et pressemøde onsdag.

Californiens guvernør erklærer nødretstilstand på grund af corona-virus

Passager døde efter tur

Krydstogtskibet kom i myndighedernes søgelys, da en tidligere passager døde som den første corona-smittede i Californien.

Den døde var en af to tidligere passagerer, der blev syge efter et krydstogt fra Los Angeles til Mexico i februar.

62 af passagerne fra turen til Mexico er blevet ombord og har også deltaget i den tur til Hawaii, som Grand Princess nu var tæt på at afslutte.

Sundhedsmyndighederne i Californien står nu overfor en kæmpe opgave, fordi man skal undersøge, om smitten er blevet ombord og er blevet spredt til andre passagerer.

Og samtidigt skal man opspore tusindvis af passagerer, der gik fra borde efter den første tur til Mexico – enten i Mexico eller efter hjemkomsten til San Francisco – for at undersøge, om de er smittede.

Alle disse passagerer fik onsdag en e-mail fra rederiet, der ejer Grand Princess, om at der er risiko for, at de er smittet med corona-virus.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være ĂĄrsag til milde forkølelser, men ogsĂĄ til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterĂĄr og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man fĂĄr af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Frygter at have smittet andre

Flere af disse passagerer udtrykker i dag bekymring over, hvor mange venner, familiemedlemmer og kolleger de kan have smittet, siden de gik fra borde i San Francisco 21. februar.

En af dem er Jeff Casalengo, der fortæller til Los Angeles Times, at han har besøgt både sin gamle, svækkede far og en ven med en alvorlig lungesygdom, siden han kom hjem.

Nu ved han ikke, om han skal gå i frivillig karantæne derhjemme:

- Jeg vil jo gerne gøre det rigtige, men jeg ved ikke rigtigt. Det vil være en nedtur at blive hjemme, og så ikke blive betalt for det, hvis de ikke vælger at teste mig, siger han til avisen.

Guvernør Gavin Newsom fastholder dog, at det vil være muligt for statens myndigheder at få styr på situationen:

- Jeg er ikke naiv med hensyn til omfanget, der handler om hundredvis af mennesker, men vi har kapaciteten til at gøre det, sagde han onsdag.

Prøvede det også i Japan

Det er anden gang rederiet Princess Cruises bliver ramt af de internationale bestræbelser på at begrænse corona-smitten.

Rederiet ejer også krydstogtskibet Diamond Princess, der kom i karantæne ud for den japanske havneby Yokohama. Men skibet var i karantæne, blev 705 mennesker ombord smittet med corona-virus.

De smittede fra Diamond Princess udgjorde den gang den største gruppe smittede udenfor Kina.

Nogle skal blive i kahytten

Ombord pĂĄ Grand Princess er en del af passagerne blevet isoleret i deres kahytter. Det er de passagerer, der udviser symptomer, og de 62 passagerer, der var med pĂĄ den tidligere tur til Mexico.

Resten af passagererne må bevæge sig rundt på skibet, men skal overholde en række sikkerhedsforanstaltninger, ligesom sociale arrangementer ombord er blevet aflyst.

Cheri Breault Harris og hendes mand nogle af de passagerer, der er spærret inde i deres kahyt, mens de venter på at blive testet.

Hun siger, at de efter omstændighederne har det fint i deres kahyt, hvor de får alle måltider serveret.

- Vi er ikke glade for at være spærret inde på så lidt plads. Men heldigvis kan vi godt lide hinanden, siger hun til CNN.