Udland

Kampen mod ebola er vundet - i denne omgang

Beredskabet mod sygdommen bliver dog opretholdt.

Mens store dele af verden er ramt af coronavirus, ser det ud til, at det er slut med den frygtede ebolavirus.

I denne omgang

Tirsdag meddelte verdenssundhedsorganisationen WHO, at den sidste ebolapatient er blevet udskrevet fra et behandlingscenter i byen Beni i Den Demokratiske Republik Congo, DRC. Det skriver BBC Africa.

WHO's regionale leder i Afrika har tweetet, at hun er forsigtig optimist med hensyn til, at udbruddet helt kan erklæres for ovre snart.

Der skal gå 42 dage uden nye tilfælde, før man kan erklære, at det er overstået for denne omgang. Men allerede nu kan man slå fast, at der ikke har været nye tilfælde i to uger.

- Vi vil fortsat opretholde beredskabet mod sygdommen, skriver WHO Africa.

Ebola er langt farligere end covid-19 med en højere dødelighedsprocent. Samtidig er virusset meget smitsomt med indledende symptomer, der kan minde om influenza. Sygdommen bliver spredt til mennesker gennem kontakt med blod, organer og kropsvæsker fra inficerede dyr som chimpanser, antiloper, gorillaer og pindsvin. Over 2300 er døde af den farlige virus, siden den brød ud i landet i 2018.

Redningsfolk kæmpede mod fordomme

Bekæmpelsen af ebola bliver set som opmuntrende nyheder – ikke mindst i del af Afrika, hvor hospitaler og sundhedsklinikker ikke er tilstrækkelige.

Samtidig har personalet været oppe imod fordomme og direkte modstand mod deres indsats. Mange congolesere har nemlig haft svært ved at forlige sig med mennesker i rumdragtslignende udstyr. Derfor er mange mennesker afgået ved døden i deres hjem uden at have fået behandling, fordi de var bange for sundhedspersonalet.

Nogle af landets indbyggere mente ligefrem, at personalet kom med smitten for at udrydde dem. Derfor har dødelige angreb på klinikkerne ikke været ualmindelige.

Ebola kan ifølge eksperter ikke udryddes helt, og ingen ved, hvor og hvornår den dukker op igen. I 2014 kostede en ebolaepidemi i en række vestafrikanske lande over 11.000 mennesker livet.

WHO: Vi kan stadig inddæmme coronavirusset

Nu står man så med corona-situationen med over 3.000 døde på verdensplan – ud af omkring 90.000 smittede. Et relativt lavt antal døde i forhold til smittede – ikke mindst i forhold til, hvor mange der døde af ebola.

WHO anslår, at det endnu ikke er for sent at inddæmme coronasmitten. Organisationens chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus, siger, at stigmatiseringen, altså misbilligelsen eller brændemærkningen af de ramte, er farligere end selve virusset. Hvormed han vist mener, at vi skal forsøge at holde hovedet koldt og ikke sprede panik.

Her i Kenya kan det koste to års fængsel eller en bøde på 50.000 dollar, hvis man spreder fake news om sygdommen.

Fornuften har trange kår

Det understreges hele tiden, at det er folk over 60 år og dem, der er svagelige i forvejen, der udgør den største risikogruppe, og at 80 procent af de smittede viser milde symptomer.

Men fornuften kan have trange kår.

Også her i Afrika, hvor der udspiller sig mange scener med konfrontationer, når kinesere, som der er mange af i Afrika, dukker op på restauranter, klinikker – eller kommer med fly fra Kina, som på trods af alle aftaler alligevel lander her.

Mange har en fornemmelse af, at myndighederne ikke har styr på situationen. De ved godt – ligesom WHO ved det – at en situation med et utilstrækkeligt sundhedssystem kombineret med fattigdom og manglende økonomiske midler til at besøge lægen, hvis man får symptomerne, kan udvikle sig katastrofalt.