USA VALG

Bloomberg opgiver præsidentdrømmen - og peger på anden kandidat

Bloomberg peger nu på Joe Biden som det bedste bud på, hvilken demokrat der kan besejre Donald Trump.

Efter at have investeret mere end fire milliarder danske kroner i sin kampagne har forretningsmanden Michael Bloomberg nu valgt at trække sig fra ræset om at blive demokraternes præsident.

Han vælger at støtte den tidligere vicepræsident Joe Biden i stedet, siger han i en udtalelse.

- Jeg har altid troet på, at vejen til at slå Donald Trump begynder ved at samle sig bag den kandidat, som har den bedste mulighed for netop det. Efter gårsdagens afstemninger (ved Super Tuesday, red.) står det klart, at den kandidat er min ven og gode amerikaner, Joe Biden.

Joe Biden er ikke overraskende glad for Bloombergs støtteerklæring:

- Jeg kan ikke takke dig nok for din støtte - og for dit utrættelige arbejde på alt fra en reform af våbenkontrol til klimaforandringer. Dette ræs er større end dets kandidater og større end politik. Det handler om at slå Donald Trump, og med din hjælp vil det lykkes, skriver Joe Biden på Twitter.

Offensiv reklamestrategi

Michael Bloomberg trådte sent ind i feltet af håbefulde demokrater, som ønsker at udfordre Donald Trump ved valget i november.

Mangemilliardærens strategi var at tæppebombe amerikanerne med reklamer på tv og sociale medier for forhåbentlig at få et godt valg ved Super Tuesday, hvor han for første gang var på stemmesedlen.

- For tre måneder siden trådte jeg ind i valgkampen med målet om at besejre Donald Trump. I dag forlader jeg valgkampen af samme årsag: for at besejre Trump. Det står klart for mig, at hvis jeg blev i ræset, ville det blive svært at opnå det mål.

Lyn-analyse

Fire milliarder kroner for 24 timer – det er, hvad Michael Bloomberg endte med at brænde af på et bud, der gik fra frelserstatus til fallitbo i løbet af et døgn. Man kommer langt med penge i livet, men ikke nødvendigvis ind i vælgernes hjerter. Man kan grine af Bloomberg, men hvis der er to herrer, der ikke griner lige nu, så er det Bernie Sanders og Donald Trump. For dem er udsigten til en brandvarm Biden, støttet af Bloombergs pengetank, mildest talt en dårlig udvikling. Så hvem ved – måske ender Bloomberg alligevel med at få det sidste grin, hvis det lykkes at stoppe Sanders og slå Trump.

Trump sender spydigheder

Og netop præsident Trump morer sig kosteligt på Twitter over, at "Mini Mike", som Trump ofte har kaldt Bloomberg, nu er ude af ræset:

- Jeg kunne have fortalt ham for længst, at han ikke har, hvad der skal til. Han kunne have sparet en milliard dollars, som er den virkelige omkostning. Nu vil han i stedet hælde penge i "Søvnige Joes" kampagne i håb om at redde ansigt. Det vil ikke virke, lyder det spydigt fra Trump.

Michael Bloomberg har brugt i alt 687 millioner dollars på valgkampen. Det svarer rundt regnet til 4,6 milliarder danske kroner.

Han er især af venstrefløjen i Det Demokratiske Parti blevet kritiseret for at prøve at købe sig til præsidentnomineringen, men det har nu vist sig ikke at være muligt.

Biden sejrede på Super Tuesday

Ved valget Super Tuesday formåede Bloomberg kun at samle foreløbig 44 delegerede på tværs af de 14 stater, som gik til valg. Der var i alt 1344 delegerede i spil.

Joe Biden blev valgnattens helt store sejrherre, da han overraskende vandt flere stater end forventet.

Imens ser senatoren Bernie Sanders ud til at få flest delegerede i Californien, som er den stat med flest delegerede under hele primærvalgssæsonen.

De næste primærvalg bliver afholdt 10. marts, hvor vælgere i delstaterne Hawaii, Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, North Dakota og Washington går til stemmeurnerne.