USA VALG

Bloomberg har spildt flere penge end nogen anden præsidentkandidat

Den tidligere New York-borgmester brugte milliarder, men vandt stort set intet. Nu overvejer han sin fremtid.

Ingen har nogensinde brugt flere af sine egne penge på et primærvalg.

Den rekord satte Mike Bloomberg allerede for flere uger siden.

Og efter den såkaldte Super Tirsdag har den tidligere New York-borgmester og multimilliardær nu sat endnu en rekord, han nok dog ikke helt er så stolt af:

Ingen har hidtil spildt så mange af sine egne penge på et primærvalg uden at få én eneste sejr i en stat.

14 stater var på højkant tirsdag i demokraternes primærvalg, men Bloomberg vandt ingen, og han måtte tage til takke med en mindre sejr på den lille – og reelt betydningsløse – øgruppe Amerikansk Samoa i Stillehavet.

Brugt flere milliarder

Bloomberg har købt massivt ind af digitale reklamer på Facebook og YouTube, han har bragt tv-reklamer på de største tv-stationer i de afgørende stater døgnet rundt, og han har lokket de bedste rådgivere indenfor amerikansk politik over på sin side med høje lønninger.

Regningen for det hele er foreløbig nået til godt tre milliarder kroner.

Det er det ubetinget højeste beløb nogensinde brugt så tidligt i det amerikanske primærvalg, og modsat sine konkurrenter kommer størstedelen af pengene direkte fra Bloombergs egen bankkonto.

Alligevel var Bloombergs bedste resultat i de 14 stater onsdag morgen blot 22 procent i staten Colorado, som Bernie Sanders dog vandt. I flere stater fik Bloomberg under ti procent trods det massive reklametryk.

Mike Bloomberg havde regnet med at skulle tiltrække sig de moderate stemmer, men Joe Bidens store succes og støtte i de seneste døgn har uden tvivl kostet Bloomberg dyrt.

Bloomberg ender dog formentlig med lidt over hundrede delegerede. Der kræves 1991 delegerede for at blive demokraternes præsidentkandidat.

Lyn-analyse

Ser man på Bloombergs investeringer sammenholdt med resultaterne på Super Tirsdag, kan man ikke tale om andet end et dårligt afkast. Jeg ville fyre min bankrådgiver, hvis han forvaltede min ikke-eksisterende børneopsparing på samme måde. Bloombergs bud kan med andre ord vise sig at få en meget kort levetid, medmindre milliardæren vurderer, at han kan bruge sine få delegerede til at være kongemager på Demokraternes konvent til sommer.

Vil stadig kæmpe

I en tale til de fremmødte støtter i West Palm Beach i Florida forsøgte Bloomberg at holde hovedet højt.

- Mens vi venter på resultaterne, så står følgende klart: Ligegyldigt, hvor mange delegerede, vi vinder i aften, så har vi gjort noget, som ingen troede var muligt. På bare tre måneder er vi gået fra at få én procent i meningsmålingerne til at være en seriøs kandidat i kampen for den demokratiske nominering for præsident, sagde Bloomberg.

Efter talen satte Bloomberg sig i et privatfly tilbage til sit luksuriøse hus på Manhattan i New York, hvor han i løbet af onsdagen vil ”se nærmere på fremtiden,” siger flere kilder i kredsen omkring Bloomberg til CNN.

Det er dog langtfra sikkert, at Bloomberg vil forlade primærvalget allerede nu. Han har hidtil sagt, at han var parat til at kæmpe hele vejen til konventet i juli, og hans formue giver ham mulighed for at fortsætte uden, at han bliver nødt til at pantsætte hverken bil eller bolig.

Kevin Sheekey, kampagneleder for Mike Bloomberg, sagde natten til onsdag, at der er ”nul procents chance” for, at Bloomberg vil trække sig.

Ifølge det anerkendte amerikanske magasin Forbes er Bloombergs formue på lidt mere end 60 milliarder dollars, godt 400 milliarder kroner. Hvor mange af dem, Bloomberg har lyst til at bruge uden en egentlig sejr, ved vi endnu ikke.