USA VALG

Alt du skal vide om Super Tuesday

Hvorfor er Super Tuesday så vigtig, og hvad skal man især holde øje med? Få svar på alt, du skal vide om Super Tuesday, her i artiklen.

Natten til onsdag dansk tid skal 14 amerikanske delstater tage stilling til, hvem de ønsker som præsidentkandidat for det demokratiske parti.

Det sker ved den såkaldte Super Tuesday.

Joe Biden fik et stort rygstød, da han sikkert vandt primærvalget i South Carolina i lørdags.

Mandag valgte de to tidligere kandidater, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar at trække sig og i stedet støtte Bidens kandidatur.

Dermed skal fem kandidater kæmpe om de delegerede ved Super Tuesday - Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg og Tulsi Gabbard.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster giver herunder svar på alt, du skal vide om Super Tuesday.

Hvilke stater stemmer på Super Tuesday?

14 stater skal stemme: Californien, Texas, North Carolina, Virginia, Massachusetts, Minnesota, Colorado, Tennessee, Alabama, Oklahoma, Arkansas, Utah, Maine og Vermont.

Derudover stemmer også Territoriet Amerikansk Samoa og Democrats Abroad - altså demokrater bosiddende uden for USA - tirsdag.

Hvor mange delegerede kæmper kandidaterne om?

På Super Tuesday er hele 1357 delegerede på spil i de 14 stater.

I alt er 3979 delegerede på spil ved primærvalget, og det kræver 1991 delegerede at vinde nomineringen.

Indtil videre har kandidaterne kæmpet om 155 delegerede i fire stater.

Hvor afgørende bliver Super Tuesday for, hvem der bliver demokraternes kandidat?

Der kommer ikke en endelig afgørelse på Super Tuesday, men vi får et fingerpeg om, hvilke kandidater der står tilbage som de bedste bud på demokraternes endelige præsidentkandidat.

Der er i alt 1357 delegerede på spil, hvilket er en tredjedel af det samlede antal. Med andre ord kan man ikke vinde nomineringen på Super Tuesday, men man kan godt spille sig selv af banen med en dårlig præstation.

Hvordan fordeles de delegerede?

De delegerede fordeles proportionelt i forhold til valgresultatet i de enkelte delstater. For at komplicere det yderligere skal kandidaterne dog vinde mindst 15 procent af stemmerne i et distrikt eller på delstatsplan for at kunne vinde delegerede i de enkelte delstater.

Hvilke resultater skal vi især holde øje med?

I år er det særligt Californien (415 delegerede) og Texas (228 delegerede), hvor næsten halvdelen af alle delegerede på denne Super Tuesday er på spil.

Derudover er det også værd at holde øje med sydstaterne (Alabama, Arkansas, Tennessee, North Carolina og Virginia), hvor der sammenlagt også er flere hundrede delegerede på spil.

Kan Super Tuesday forudsige, hvem der vinder den endelige nominering?

Ja, i høj grad. Den kandidat, der vinder flest delegerede på Super Tuesday, vinder oftest også nomineringen i sidste ende. Det har i hvert fald været tommelfingerreglen siden årtusindskiftet hos Det Demokratiske Parti.

Hvordan står kandidaterne inden Super Tuesday?

Bernie Sanders har fået flest delegerede indtil videre og fører også i de nationale meningsmålinger. Joe Biden er den nærmeste forfølger og håber at kunne cementere denne status på Super Tuesday og ideelt set skubbe Sanders fra delegerede-tronen.

Hvilke scenarier kan vi stå med onsdag?

Realistisk set er der tre overordnede scenarier:

  1. Bernie Sanders vinder flest delegerede og stormer derudad.
  2. Joe Biden vinder flest delegerede og er feltets nye frontløber.
  3. Bernie Sanders vinder flest delegerede, men der er et alternativt flertal af moderate kandidater bestående af Biden og Bloomberg.
Hvad sker der, hvis det stadig står tæt efter Super Tuesday?

Så kan vi glæde os over, at spændingen fortsat er intakt. Efter Super Tuesday er der stadig 65 procent af de delegerede, der er på spil.

Så uanset udfaldet skal vi ikke forvente, at slaget er afgjort umiddelbart efter Super Tuesday.

 

Hvad er et åbent konvent, og hvad betyder resultatet fra Super Tuesday for, om det ender med det?

Et åbent konvent betyder, at ingen af kandidaterne har formået at vinde mindst 1991 af de delegerede under primærvalgene.

I så fald skal der findes en præsidentkandidat på demokraternes konvent, hvilket åbner muligheden for, at der kan dannes et alternativt flertal for en anden kandidat end den, der har fået flest stemmer (men ikke nok).

Vi har ikke noget fortilfælde for et åbent konvent i nyere amerikansk historie, så alt er faktisk oppe i luften på den front.