Udland

Tyrkiet har åbnet sine grænser - sådan prøver Grækenland at bremse flygtningestrømmen

Grækenlands nationale sikkerhedsråd har vedtaget tre konkrete tiltag, der skal forhindre flygtningene i at nå Europa.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, bekræftede lørdag, at landet nu har åbnet sine grænser til Europa.

Det betyder dog ikke, at de mange flygtninge i Tyrkiet nu frit kan vandre op gennem Europa, som vi så det for fem år siden, da en gruppe flygtninge blandt andet kom gående på den danske motorvej E45 med retning mod Sverige.

For selvom grænserne er blevet åbnet fra tyrkisk side, så har Grækenland tilsvarende skruet op for grænsekontrollen på deres side.

Tre tiltag skal bremse flygtninge

Grækenlands nationale sikkerhedsråd har vedtaget tre konkrete tiltag, der skal forhindre flygtningene i at nå Europa:

  1. For det første opgraderes bevogtningen af landets østlige land- og havgrænser af bevæbnede sikkerhedsstyrker til det højeste niveau.
  2. For det andet suspenderes behandling af alle asylansøgninger for personer, der kommer ind i landet illegalt.
  3. For det tredje bliver alle, der rejser ind i landet illegalt, sendt tilbage til det land, de kom fra uden registrering.

De græske myndigheder siger, at de siden fredag har forhindret omkring 10.000 flygtninge og migranter i at krydse grænsen fra Tyrkiet til Grækenland.

Tyrkiets indenrigsminister, Süleyman Soylu, skrev søndag på Twitter, at flere end 76.000 migranter havde passeret byen Edirne med kurs mod grænsen.

Mandag truer præsident Erdogan med, at millioner af flygtninge kan være på vej mod Europa. Det skriver nyhedsbureauet Anadolu.

- Vi kan ikke stole på de tal, der kommer fra Tyrkiet. De siger allerede nu, at 75.000 har krydset grænsen. Det er der ikke noget bevis for. Grænserne er stærkt befæstet af hegn, EU's grænsestyrke Frontex og lokale grænsepatruljer, siger Martin Selsøe fra TV 2s Udlandsredaktion, som tidligere har været korrespondent i Tyrkiet.

Trætte af tåregas

Han fortæller, at mange af de flygtninge, der havde fulgt præsident Erdogans opfordring om at tage op til grænsen, nu trækker sig tilbage.

- De har nu i et par dage fået tåregas i hovedet af de græske grænsevagter, så nu er de begyndt at opgive. Der er intet sted, de kan sove og ingenting at spise. Så de er begyndt at drive tilbage til blandt andet Istanbul, siger Martin Selsøe.

Tyrkiet siger, at de har åbnet deres grænser mod EU, fordi de ikke kan håndtere de store flygtningestrømme, der lige nu kommer fra Idlib-provinsen i Syrien.

Meldingen fra Tyrkiet kommer efter, at omkring 30 tyrkiske soldater torsdag blev dræbt i et luftangreb i netop Idlib, som Tyrkiet beskylder de russiskstøttede syriske styrker for at stå bag.

Den optrappede situation i Idlib-provinsen har medført en ny bølge af syriske flygtninge på vej mod Tyrkiet, der allerede huser omkring 3,7 millioner syriske flygtninge.

En forværring af hvad der i forvejen bliver betragtet som den værste humanitære krise under den ni år lange krig i Syrien.

Ny bølge af flygtninge presser på

Tyrkiet har i høj grad brug for hjælp og opmærksomhed fra verdenssamfundet til at tackle flygtningepresset.

- Det er et forsøg på dels at lægge pres på og få hjælp fra Europa. Tyrkiet er voldsomt presset i Syrien. Der står en million mennesker på grænsen til Tyrkiet, som vil ind fra Syrien, fortæller Martin Selsøe.

En aftale mellem EU og Tyrkiet blev indgået i marts 2016, efter at flere end en million migranter og flygtninge året før var strømmet ind i Europa.

Den betød, at migranter, der kom til Grækenland fra Tyrkiet og blev vurderet til ikke at have behov for beskyttelse, skulle sendes tilbage til Tyrkiet.

EU skulle til gengæld for et større milliardbeløb finansiere Tyrkiets omkostninger ved at tage flygtningene tilbage.