For få uger siden blev han udråbt som komet - nu trækker Buttigieg sig

Pete Buttigieg lagde ud med en sejr i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Nu trækker han sig.

Pete Buttigieg opgiver sit forsøg på at blive Det Demokratiske Partis præsidentkandidat.

Det fortæller den tidligere borgmester i South Bend, Indiana, i en tale til sine vælgere natten til mandag dansk tid.

- I aften tager jeg den svære beslutning at opgive mit kandidatur om at blive præsident i 2020. Jeg vil fortsat kæmpe for, at vi får en demokratisk præsident, siger Buttigieg.

Efter demokraternes første fire primærvalg stod den 38-årige eksborgmester ellers med tredjeflest delegerede.

Men det er gået den forkerte vej for Buttigieg, der indledte med en sejr i delstaten Iowa. Herefter er det blevet til en andenplads i New Hampshire, en tredjeplads i Nevada, og i weekenden i South Carolina måtte han tage til takke med at ende som nummer fire.

- Sandheden er, at vejen er snævret ind. Så vi må anerkende, at på dette tidspunkt i ræset er den bedste måde at holde liv i vores mål og idealer at træde til side og hjælpe med at samle vores parti og vores land, siger han fra talerstolen natten til mandag.

Trækker sig før Super Tuesday

Pete Buttigiegs beslutning om at trække sig kommer få dage før Super Tuesday, hvor der er over 1200 delegerede på spil i 14 delstater.

Ifølge meningsmålingerne stod han her i mange af staterne til ikke at nå de afgørende 15 procent af stemmerne, som det kræver for at modtage delegerede.

Flere politiske iagttagere i USA anser det derfor som en mulig taktisk beslutning, så Buttigiegs stemmer ikke "går til spilde". Det antyder eksborgmesteren også selv i sin tale.

- Vi har et ansvar for at indse betydningen ved at forblive i ræset, siger han.

Ved at trække sig før Super Tuesday giver han andre moderate kandidater som tidligere vicepræsident Joe Biden større sandsynlighed for at opnå et bedre resultat i de kommende primærvalg.

I Californien, som er delstaten med allerflest delegerede på spil, står venstrefløjskandidaten Bernie Sanders i nogle målinger til at vinde så stort, at ingen andre kandidater opnår nogen delegerede. Her kan det blive afgørende, at Buttigieg nu har trukket sig, hvis hans støtter i stedet stemmer på andre kandidater fra den moderate fløj.

Pete Buttigieg har dog endnu ikke offentligt udtrykt støtte til en af de tilbageværende kandidater.

Lyn-analyse

Pete Buttigieg vil blive husket som valgets solstrålehistorie. Det bliver næppe det sidste, vi ser til ham. For bare et år siden ville man kategorisk have udelukket, at en ung homoseksuel borgmester fra en by på størrelse med Aalborg ville slutte på podiet i de tre første stater. Men lige så hurtigt, som man skulle lære at udtale det bøvlede efternavn, lige så hurtigt faldt Buttigieg fra tinderne igen. For en måned siden vandt han valget i Iowa, og nu er han ude. Højt at flyve dybt at falde. Nu vil Buttigieg bruge kræfterne på at samle partiet - læs: forhindre at Sanders vinder nomineringen.

Historisk kampagne

USA's præsident, Donald Trump, hæfter sig også ved betydningen af Buttigiegs beslutning.

- Pete Buttigieg er ude. Alle hans Super Tuesday-stemmer går til søvnige Joe Biden. Fantastisk timing. Dette er den virkelige begyndelse på, at demokraterne sætter Bernie ud af spillet - Ingen nominering, igen, skriver Trump på Twitter.

Pete Buttigieg er åbent homoseksuel, og han skrev historie, da han som den første homoseksuelle kandidat fik delegerede ved et af de to store partiers primærvalg.

Han er krigsveteran, og i sin valgkamp efterlyste han et generationsskifte i det politiske lederskab i USA.