Coronavirus

Virusudbrud har medført stort fald i luftforureningen i Kina

Nye målinger fra NASA viser et markant fald i luftforureningen.

Kinas omfattende indsats for at begrænse spredningen af den nye coronavirus ser ud til at have en positiv effekt på udledningen af sundhedsskadelige gasser.

Kina er det land i verden, der er hårdest ramt af udbruddet af den nye coronavirus. Næsten 80.000 mennesker er smittet og flere end 2800 døde af covid-19 i landet, hvor virussen opstod i byen Wuhan i december sidste år.

Siden har de kinesiske myndigheder indført strenge restriktioner og karantæner, og store dele af landets industri er påvirket af begrænsningerne.

Nye målinger fra det amerikanske rumagentur, NASA, viser nu, at mængden af kvælstofdioxid i luften over Kina er styrtdykket.

Kvælstofdioxid kommer primært fra trafik, kraftværker og fabrikker.

Ifølge NASA et det bevist, at faldet i hvert fald delvist er forklaret med virusudbruddet.

- Det er første gang, jeg har set et så dramatisk fald over så stort et område på grund af en enkelt årsag, siger Fei Liu, der er luftkvalitetsforsker ved NASA.

Fei Liu har set fald i kvælstofdioxidniveauet i adskillige lande i forbindelse med finanskrisen, der opstod i 2008, men dengang skete faldet gradvist. Forskerne observerede også et markant fald i Kinas hovedstad, Beijing, i forbindelse med OL samme år, hvor flere fabrikker blev lukket under OL, men der steg udledningerne igen efter legene.

Markant fald i Wuhan

Da omfanget og alvorligheden af udbruddet i Wuhan stod klart for de kinesiske myndigheder, lukkede man for transport ind og ud af byen, og hele byen med flere end ti millioner indbyggere blev sat i karantæne.

Derefter fulgte karantæner til flere millionbyer.

De faldende udledninger fra trafik, kraftværker og fabrikker kunne kort efter måles ved hjælp af Sentinel 5-satellitten fra det europæiske rumagentur, ESA, og NASA’s Aura-satellit. Det er data fra de målinger, der kommer til udtryk i kortene.

Det store fald i udledningen af kvælstofdioxid faldt også sammen med det kinesiske nytår, hvor store dele af produktionen i Kina ligger stille.

Mere markant reduktion

Målinger viser, at luftforureningen normalt falder i feriedagene omkring nytåret, men så stiger de igen bagefter.

- Der er altid en opbremsning i udledningen på denne tid af året, siger NASA-forsker Barry Lefer.

Men han og hans forskerkolleger har ikke set den vanlige stigning i år.

- I år er reduktionen mere markant end i tidligere år, og den har varet længere. Det overrasker mig ikke, for mange byer i hele landet har taget drastiske forholdsregler for at minimere spredningen af virus, siger Fei Liu.